In de ban – MPM

Heeft u het uw kinderen al verteld dat de hagelslag mogelijk in de ban gaat? En de figuurtjesmacaroni voor zover die in een kartonnen verpakking zit? En verder trouwens alle etenswaarden die los verpakt zitten in karton?

Het is moeilijk uit te leggen aan uw jongste grut maar het schijnt dat inkt uit gerecycled papier dat via bijvoorbeeld hagelslagpakken in het eten komt, schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Heel vingerwijzend-Nederland is er inmiddels mee bezig. Foodwatch, onze nationale voedselwaakhond, heeft aangetoond dat veel in karton verpakte voedingsmiddelen vervuild zijn met minerale oliën. Het Voedingscentrum meldt dat bepaalde mengsels van die minerale oliën kankerverwekkend kunnen zijn. De minister van Volksgezondheid wil maatregelen treffen op nationaal niveau als er Europees niets geregeld wordt. Alleen…. nog niemand weet wat exact de bron is: gerecycled papier, drukinkt, vervuiling tijdens oogst, opslag en/of verwerking? Dit onderzoekt het bedrijfsleven onder toeziend oog van het RIVM.

Toen ik dit allemaal las verbaasde ik mij over de hoeveelheid woorden als ‘schijnt-kan-mogelijk-weetniet’. En dus hechtte ik niet veel waarde aan de kop ‘Hagelslag mogelijk in de ban’. In Nederland hagelslag in de ban wordt gegarandeerd herrie aan de ontbijttafel. Nu zal de hagelslagfabrikant daar niet wakker van liggen maar dat doet hij wel van zijn omzet. Want als je in welke supermarkt dan ook kijkt bij de hagelslag dan moet daar wel een gigantische markt voor zijn in ons kikkerlandje.

Regeren is vooruitkijken, dus hoe gaat hij het mogelijke probleem oplossen. Hagelslag verpakken in een plastic zakje en dat in de kartonnen verpakking doen zoals bij cornflakes? Nee, daarvoor is niet het schenktuitje in het karton uitgevonden. Dan de kartonnen verpakking in de ban doen en de hagelslag verpakken in een plastic zakje? Nee, dan kan hij geen speciale acties meer aankondigen of puzzeltjes meegeven.

Nu ben ik geen handige reclamejongen en ook geen hagelslagfabrikant maar als ik die laatste wel was dan zou ik iets met glas gaan doen. Mooi helder glas waar mijn product mooi in uit zou komen. Staat ook leuk op tafel zo’n glazen potje. En is er een nieuwe hype, hup nieuwe hagelslagfiguurtjes maken die de jonge consument vanachter glas toelachen. Ook kan de consument snel zien wanneer de hagelslag bijna op is. Kassa dus. En, ook niet onbelangrijk, glas is net zo recyclebaar als karton.

Nee, ik wist het wel, hagelslag niet in de ban maar in een glazen potje. Niet alleen goed voor de omzet maar ook voor de consument. En met hen wil de fabrikant sowieso geen gedonder in de glazen.

MPM.