Ieder z’n challenge

‘Heel Nederland stort zich op de Tetris Challenge’ kopte het AD nog niet zo lang geleden. Ook de Leeuwarder Courant heeft laatst een paar Tetris Challenges laten zien.

Even wat info: Tetris is een puzzelspel voor de computer waarbij blokjes van verschillend formaat perfect in elkaar gepast moeten worden. Hier zagen politieagenten in de Zwitserse stad Zürich een uitdaging in en kwamen tot het volgende idee: zij stalden hun benodigdheden – van gereedschap tot dienstvoertuig – uit op de grond en gingen er zelf bij liggen. En niet lukraak neerleggen, nee, voor de challenge (uitdaging) moest het eindresultaat overkomen als een screenshot van het bekende blokkenspelletje. Van het eindresultaat maakten ze een foto en zette deze op social media. En geloof het of niet, een rage is geboren. Over de hele wereld leven hulpverleners zich hierop uit. En niet alleen hulpverleners, iedereen, ook een boekhouder, kan zo’n challenge doen.

Uit Ysbrechtum heb ik echter nog niets langs zien komen. Ja, zult u wel zeggen, maar wat dan. Ysbrechtum heeft geen eigen politie, brandweer of ambulance, wat moet Ysbrechtum dan. Wel, wat dacht u van het promoten van het rijke Ysbrechtumer verenigingsleven. Iedere vereniging heeft leden en materialen. Er moet alleen even gepuzzeld worden. Neem nu de kaatsvereniging. Heeft een hok vol materialen en een prachtig sportveld ter beschikking. Alles even goed schikken, 3 mensen (een partuur) erbij leggen en hup, reclame voor de club! Tennisvereniging, idem dito. De jeu de boulers hebben een prachtige baan, even goochelen met de ballen, de hark en de roller en klaar. It Brechtakkoard kan ook vast iets bedenken met de piano, muziekstandaards en de nieuwe dirigente. En hoe raar het ook klinkt, de begrafenisvereniging heeft ook voldoende en prachtige attributen om zo’n challenge te maken. Alleen voor de ijsclub, daar zal het wel moeilijk voor worden zolang er geen ijs ligt. Maar misschien doet wit plastic wonderen. Zo ziet u maar, even creatief zijn en dan moet zo’n challenge kunnen lukken.

Of ik te enthousiast ben? Och, ik draag Ysbrechtum nu eenmaal een warm hart toe en voor de leefbaarheid draag ik graag een idee aan. Waarom dan hier? Wel, bij de meesten ontstaan dit soort ideeën inderdaad aan de stamtafel of in de kroeg maar bij mij… nou gewoon, bij het schrijven van een column. Mijn challenge.

MPM.