Ieder pondje… – Eefje

Laatst zag ik op tv een documentaire. Ben ik dol op. Je leert er wel ’s wat van.
Of je ziet mensen met iets bijzonders. Of ze zijn om je dood aan te ergeren…
Deze ging over een mevrouw. Die was te dik. En niet een klein beetje te dik. Al sinds 1995 Morbide Obesitas. Gevaarlijk dik dus. Maar ze wist niet hoe dat kwam. En ook niet hoe ze er af kwam. Ze had wel diëten geprobeerd. Maar niets hielp. De dokters onderzochten haar. Er was niets aan de hand wat afvallen in de weg stond. Ze had geen bijzondere of vervelende ziektes met haar stofwisseling of zoiets.

Maar afvallen lukte echt niet. Dus een maagbandje. Viel ze 30 kilo af! Top. Maar na een poosje was het weer mis. Bandje deed het niet meer. Het moest er uit. Kwam ze net zo hard weer aan. Maar ze wist echt niet waarvan.
Dan maar een maagverkleining. Ging ook niet goed. Operatie mislukt, allemaal medische ellende en toestanden erbij. En een gedoe, het moest allemaal in België want hier wilde geen dokter haar helpen.

En dan vertelt mevrouw doodleuk in beeld, terwijl ze een wit bolletje met hagelslag eet, dat sporten niet echt iets voor haar is. Ze overwoog nu zelfacceptatie of toch nog weer een nieuwe, modernere operatie.

Ja hoor. Hou op zeg. Had ik eerst nog medelijden met deze mevrouw, nu was dat over hoor.
Niks niet zielig. Gebruik je gezonde verstand nou ’s even!

Zoals al eerder te lezen in één van mijn columns. Ik ben niet dun. Eerlijk gezegd, ik ben eigenlijk wel wat te zwaar. En zal ik eens zeggen hoe dat komt? Heel simpel. Ik eet te veel en te ‘lekker’.
Nootjes, chips, kroketten, chocola, snoep en wijn. Ik lust het allemaal veel te graag en ben me er heel goed van bewust dat ik die overtollige kilootjes er zelf aan heb gegeten en gedronken. Zo gaat dat toch gewoon?
Zeker in deze lekkere warme en luie zomer die ik net achter de rug heb.
Maar ik weet ook hoe ik er af kom. Van die kilo’s. Gewoon minder en gezonder eten en wat meer bewegen. Slokje water extra. En dan val ik vaak wel weer af.

Dat is toch geen abracadabra, hogere wiskunde of anderszins ingewikkelde materie?
Het is moeilijk vol te houden. Dat klopt. Weet ik ook alles van. Maar hou op met zeuren dat je niet weet hoe het komt.

Ieder pondje gaat gewoon door het mondje. Punt.

Groet Eefje