Hondenspeelveld? Wat vinden jullie

Sinds begin van dit jaar zijn wij trotse eigenaar van een hond. Een hele wereld ging voor ons open: bijzonder hondengedrag, bijzonder baasjesgedrag, hondenscholen, regels voor honden, ongeschreven regels voor honden. Allemaal voer voor toekomstige columns, zullen we maar zeggen.

Ysbrechtum heeft volgens mij best een hele rijke hondenpopulatie. Vroeger schijnt er een groenstrook geweest te zijn, die afgesloten was met een hek en een sloot. Een prachtig stukje waar je je pup kon leren terug te komen bij de baas en waar ze lekker kunnen ravotten met andere hondjes. Nu zijn er niet veel voorzieningen voor honden. Eigenlijk helemaal geen. Behalve dan 2 hondenpoepbakken. Dat hoeft misschien ook niet, want buiten de bebouwde kom mogen honden loslopen (behalve dan in natuurgebieden), maar toch zou ik graag een trainingsplek willen waar we niet het risico lopen door een (te) hardrijdende automobilist platgereden te worden.

Op vakantie troffen we een camping met een apart hondenstrand. Prachtige plek was dat. Aan drie kanten water en de vierde had een hek. Op het hek stonden een paar regels: hond mag geen gevaar zijn voor andere honden en mensen en ruim je eigen rommel op. Werkte perfect. Zou dat nu ook niet in Ysbrechtum kunnen? De kinderen dachten van wel. We hebben allemaal plekken bedacht waar het misschien zou kunnen.

  • De appelhof van de Epemastate
  • Het stukje van het rondje van 8 van Ysbrechtum tussen het fietspad naar het industrieterrein en het land achter de Râne
  • Het land achter de Râne
  • Het Finneveld – daar kun je toch met goed fatsoen niets anders meer doen, omdat de gemeente het niet als sportveld ziet en er dus geen reparatie/onderhoud aan wil verrichten.
  • Het groenstrookje bij de Doarpshûsleane
  • Het groen bij het Heechhiem – las ik niet in de Bronbankpraet dat iemand daar een mienskipsproject wilde starten? Honden zijn ook deel van de mienskip, toch?
  • Het groenstrookje tussen de Worpstrjitte en de Burmania?

Samen met kinderen kun je dus heel creatief worden. Maar misschien is dit alleen een wens van mij en mijn gezin. Dus Ysbrechtum, wat vinden jullie??

Tikkie tikkie