Het Grote Lijden – MPM

Inderdaad, met 3 hoofdletters. Want als mannen de griep hebben, de zogenaamde mannengriep (alleen het woord al), nou dan is het niet best. Althans, volgens hun vrouwelijke partners. Ze liggen maar te jeremiëren in bed en doen echt niets anders dan uitzieken. Soms schijnen ze zelfs bijna-doodervaringen te hebben. En dus spreekt de buitenwereld (lees: vrouwen) dan al snel over Het Grote Lijden. Inderdaad, met 3 hoofdletters. Terecht? Nou, daar wil ik nog wel eens een boom over opzetten.

 

Uiteraard is er onderzoek gedaan naar de mannengriep. Gelukkig hebben ze zowel vrouwen als mannen hiervoor geïnterviewd anders zou het wel een zeer eenzijdige uitslag worden. In verschillende punten kan ik mij vinden maar toch ligt vaak de interpretatie bij mannen en vrouwen wel wat anders. Want, natuurlijk gaan mannen niet na één dag griep weer aan het werk. Je baas schiet er toch niets mee op als je dan je collega’s aansteekt en zo een sneeuwbaleffect aan grieppatiënten veroorzaakt? Natuurlijk gaan mannen niet na één dag alweer naar buiten. Mogen kinderen van hun moeders ook niet want ‘ze moeten goed uitzieken’. En natuurlijk blijven mannen in bed en laten ze zich vertroetelen. Vrouwen vinden het namelijk best leuk om dat te doen als hun man of vriend ziek is (bedenk ik niet, geven vrouwen echt zelf aan!). Conclusie, eigenlijk zijn mannen best sociaal als ze de griep hebben.

 

Laten we daar nu eens de vrouwengriep tegenover zetten. Maar oei, waar vind ik daar informatie over? Als je op google ‘vrouwengriep’ intikt, vraagt die alleen maar “Bedoelde u vrouwengroep”? Nee, natuurlijk bedoelde ik dat niet, griep en groep is heel iets anders!

Het enige wat google vervolgens nog kan geven is griep bij zwangerschap, maar van gewone vrouwengriep blijkt die nog nooit gehoord te hebben. Terwijl verschillende vrouwen in onderzoeken naar mannengriep aangeven dat zij bij griep een onuitstaanbare patiënt zijn.

 

Wellicht zou dus een uitgebreid onderzoek naar vrouwengriep mannen wel eens kunnen verlossen van ‘Het Grote Lijden’-etiket. Vraag is alleen: welke vrouw durft dat aan? U? En durft u dan ook mannen te interviewen? De Grote Lijders zien er reikhalzend naar uit.

 

MPM.