Het boodschappenspel – MPM

De dagelijkse boodschappen, voor de een het summum van plezier, voor de ander een noodzakelijke crime die in zo’n kort mogelijke tijd afgehandeld moet worden. En dan het liefst zonder kinderen vanwege de beruchte ‘jengelzone’. En welke moderne ouder wil nu met een jengelend kind gezien worden?

Maar als je van spelletjes houdt, dan vindt je de dagelijkse boodschappen doen vast leuk. Want meer als een spel is het eigenlijk niet. Een gezelschapsspel. Hoe en waar kunnen we zo goedkoop mogelijk de beste spullen halen. Folders bekijken, kansen afwegen, strategie bepalen en dan proberen je medespelers en de grootgrutter te slim af te zijn. Maar let op, je medespelers proberen hetzelfde. Alleen spelen is dus eigenlijk niet handig, je kunt beter gaan samenwerken. En dan met z’n allen tegen de grootgrutter spelen, want die hanteert het meest geraffineerde spel: het verleidingsspel. Een soort van liefdesspel want hij houdt heel veel van ons. En nog veel meer van onze euro’s. Sommigen spreken dan ook wel van een misleidingsspel, maar ja, ook dat komt in de echte liefde voor. Maar hoe u het ook noemt, onze Don Juan, de winkelier, doet niets liever dan ons inpalmen in de hoop dat we vooral veel impulsaankopen doen. En daar gebruikt hij dezelfde trucjes voor dan iedereen gebruikt in de echte liefde. Waar vrouwen lippenstift gebruiken, gebruiken de winkels speciale verlichting om hun waren zo mooi mogelijk te presenteren en waar mensen sensuele parfum gebruiken, gebruiken winkels versbrood-geuren-uit-een-flaconnetje. Zet u een romantisch muziekje op als uw date komt dineren, de winkeliers zetten graag een muziekje op dat hoort bij de themaweek in de hoop dat u in de stemming komt en toehapt. Verleiding of misleiding? Laat ik het zo zeggen: liefde maakt blind.

Maar hoe moet dat nu als je je boodschappen straks online kunt doen? Bij een soort Bol.com of Zalando maar dan voor de dagelijkse boodschappen? Dit kan tot nu toe zeer mondjesmaat maar daar gaat verandering in komen: Picnic komt eraan, een online supermarktconcept dat boodschappen gratis komt bezorgen en de laagste prijs garandeert. Er is in het diepste geheim maar liefst drie jaar over nagedacht en aan gesleuteld. Volgens de media worden enkele bestaande grootgrutters er al zenuwachtig van en broeden op een op hun gericht systeem.

Alleen, hoe moeten u en ik nu verleid worden tot het doen van de beruchte impulsaankopen? Met een mooi plaatje? Dan mis je de warme sfeer en de omgeving. Een geurtje werkt ook niet, dat kan de digitale wereld nog niet geven. Toch een leuk muziekje dan? Als je dat niet wilt horen zet je gewoon het geluid op je laptop of telefoon uit. Nee, voorlopig zal het wel weer uitdraaien op de prijs of leuke actie al zullen veel dames een leuke bezorger ook wel op prijs stellen.

Maar hoe we de boodschappen ook gaan doen, online of in de stenen winkel, het blijft een spel. Van verleiden en misleiden. Van kat en muis, Tom en Jerry, Calimero zij-zijn-groot-en-ik-ben-klein; geef het maar een naam. En of er ooit een definitieve winnaar zal zijn?

MPM.