Grap of …..

Soms lees je een bericht waarvan je denkt: ’Leuke 1 april grap’. Dan besef je dat het inmiddels 6 april is dus dat gaat niet op. Ook zie je dat zowel de website van Omrop Fryslân als die van de Leeuwarder Courant het bericht gepubliceerd hebben. Toch wel betrouwbare media. Ook de Provinsje Fryslân wordt in het bericht genoemd, ook een betrouwbare partner. Zou het dan toch waar wezen? Even de krant van 7 april afwachten. Daar staat echter niets in. Hmm. Nou ja, ik geef ze maar het voordeel van de twijfel en 9 april zou er meer naar buiten komen.

Waar gaat het om? Wel, als je vanaf het weekend 7/8 april op een nieuw stukje weg van de N357 bij Jelsum met twee wielen over een ribbelstrook rijdt dan hoor je een regel uit een bekend lied. Welk lied, dat maakt de Provinsje, die opdrachtgever is, op 9 april bekend. Einde bericht.

Afijn, 9 april het nieuws op de beide websites bekeken en toen werd het mij wel duidelijk dat het geen grap was. Al hadden de direct omwonenden het wel heel graag gewild. Het idee vond ik trouwens een geweldige vondst en het past ook prachtig bij Kulturele Haedstêd 2018 of hoe de benaming tegenwoordig maar is. Rij je met twee wielen over de ribbelstrook dan wordt je getrakteerd op de regel ‘Klink dan en daverje’ uit het Frysk folksliet.

Nou, geklonken en gedaverd heeft het daar bij Jelsum. De omwonenden waren het al snel zo zat dat ze spraken van psychische marteling. Ze hadden nog liever de overvliegende straaljagers van de vliegbasis; dat hield eind van de middag tenminste op terwijl ‘Klink dan en daverje’ 24 uur per dag doorgaat. Dit had gedeputeerde Poepjes niet verwacht en heeft beloofd in te grijpen.

Maar, zoals ik al zei, het idee op zich vind ik geniaal en zag het al helemaal voor me om te gebruiken in Ysbrechtum. Tegen hardrijders. Een brede strook door het hele dorp waar je als automobilist verplicht overheen moet rijden. Rij je te hard dan klinkt het krijsende geluid van de roekenpopulatie uit het Epemabos en hou je je netjes aan de snelheid dan hoor je lieflijk vogelgetjilp. Het mooiste zou natuurlijk zijn dat het alleen hoorbaar is ín de auto dus daar moeten de techneuten nog even aan werken. Maar op deze manier zou je de natuurlijke geluiden van Ysbrechtum mooi kunnen gebruiken voor het snelheidsprobleem. Een soort circulaire economie.

Inmiddels zijn de ribbels bij Jelsum weggehaald en is de Provinsje naarstig op zoek naar een vervangende plek om het idee verder te testen. Wat vindt u, zullen we Sietske Poepjes uitnodigen voor een wandeling door ons dorp en het bos?

MPM.