Glossy – MPM

Er schijnt een behoorlijke markt voor glossy’s te zijn. Zowel als vaste periodiek als ook in een eenmalige uitgave gewijd aan één persoon. Youp van ’t Hek, Linda de Mol, onze burgemeester Hayo Apotheker, maar ook uit een hoek waar je het niet zo snel van verwacht: de Paus, Jezus en in juni ook Mohammed. Ook kun je met behulp van internet er zelf een maken als cadeau voor een collega of een jarige bijvoorbeeld. Collectoritems!

Daarnaast heeft bijna iedere zichzelf respecterende plaats of regio er wel een. Hoofdzakelijk voor de toeristen maar het is natuurlijk ook heel informatief voor de (nieuwe) inwoners om het vervolgens als naslagwerkje te bewaren.
Maar…..waar blijft dan de glossy van-over-voor Ysbrechtum??

Natuurlijk hebben we de Bronbankpraet, de website en prachtige welkomstborden maar als daar nog een glossy bij kan, nou, dan tel je tegenwoordig helemaal mee. En met haar geschiedenis, interessante objecten, actieve verenigingen en niet te vergeten karakteristieke inwoners, wordt het zeker geen flutblad. Sterker nog, met alle talent in ons dorp kan er zeker iets moois ontstaan. En met deze zelfwerkzaamheid is er onder de noemer ‘mienskip’ vast wel ergens een potje te vinden om zo’n glossy te bekostigen. Desnoods aangevuld met crowdfunding, om maar eens modern te doen.

Ja, ik zie het wel zitten. Ysbrechtum pakt uit door de Ysbrechtumers in te pakken. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1994 toen een oud-dorpsgenote uitgepakt stond in de Playboy, om maar eens een glossy te noemen. Als stunt kreeg ieder gezin in Ysbrechtum toen een exemplaar. Nee, niet op te halen bij de plaatselijke winkelier zoals grote loterijen met straatprijzen doen, maar gewoon bij elk huis in de bus. En als ik google (kan tegenwoordig ook in het Fries: www.google.frl) op onze oud-dorpsgenote dan heeft haar optreden in die glossy haar geen windeieren gelegd. Dus…..

….. laat ik mijn column hier voor deze keer bij zodat ik kan beginnen aan een column voor de toekomstige Ysbrechtum-glossy. Dollartekens in mijn ogen? Wel nee, daar ben ik te nuchter voor. Eerst maar eens een euroteken.

MPM.