Vakantietijd, tijd om nieuwe indrukken op te doen, andere culturen op te snuiven en mogelijk nieuwe ideeën te ontdekken. Wij zijn dit jaar in Zeeland geweest, om precies te zijn in Bruinisse. Leuk plaatsje, mooie haven en een prachtig uitzicht over het Grevelingenmeer.
Van ons vakantiepark tot het dorp was maar een paar honderd meter maar redelijk druk met veel verschillende verkeersdeelnemers. Het ‘Shared Space’ principe kon je daar dan ook goed meemaken. Allereerst passeerde je een rotonde. Nou ja rotonde, het was meer een kruising van doorgaande wegen en op- en afritten naar de dijk waar op de weg een rondje geschilderd was en je het maar uit moest zoeken wie eerst gaat. Maar wat bleek, door oogcontact tussen voetgangers, fietsers en automobilisten gaat het wonderwel goed.
Direct na die rotonde kreeg je een rode weg met grote witte fietsen er op geschilderd en een verhoginkje in het midden. Eerste gedachte als automobilist is dan: ’Mag ik hier wel rijden?’ Maar er reden meerdere auto’s dus het mag vast. De volgende dag ga je wat beter opletten en dan blijkt dat er een bord voor die weg staat met daarop: ‘FIETSSTRAAT – AUTO TE GAST.’ En wederom wonderbaarlijk, het werkt! Fietsers rijden gewoon midden op de fietsstraat, auto’s blijven er keurig achter, geen getoeter, voorbeeldig. En die verhoging is dusdanig dat je er niet met je autospoiler overheen schuurt maar wel hoog genoeg dat je het wel wilt laten om er even overheen te rijden. En ja, als het in Zeeland werkt, zou het dan niet…..
Een ieder die regelmatig mijn columns leest weet dat op zo’n moment bij mij de raderen gaan draaien. Zou dit iets voor Ysbrechtum zijn om eindelijk verlost te zijn van die vermaledijde hardrijders? En Ysbrechtum tegelijk op de kaart te zetten als ‘FIETSDORP – AUTO TE GAST’?
Ik zie het al voor me, twee rode lopers door het dorp exclusief voor fietsers die ook gebruikt mogen worden door auto’s. Wat een rust zal dat geven. En doorgaande automobilisten die niet achter die fietsers willen rijden, pakken maar de A7 om via Nijland naar het Ysbrechtumer-achterland te gaan of kunnen via Scharnegoutum. En de kans is groot dat diegenen die wel geduld hebben steeds meer van het mooie Ysbrechtum gaan genieten.
Het is maar een idee waar Doarpsrounte samen met mensen die ervoor geleerd hebben zich maar eens over moeten buigen. Nog één puntje: laat die geleerden niet dezelfde zijn die die bloembakken hebben bedacht. Nog afgezien van de decorativiteit, de gehoopte verkeersremmende werking leveren die in ieder geval niet.
MPM.