Fietsafgeslotendijk

Sinds 1 april is de Afsluitdijk gesloten voor fietsers en wandelaars. Niet voor even maar voor een jaar of vier als zich geen verrassingen voordoen. Groot onderhoud voor het droog houden van onze voeten bij toekomstige extreme weersomstandigheden. Kost een paar euro’s maar dan kunnen we bij storm rustig door blijven slapen.

Tot het echter klaar is, is er wel een categorie mensen die vier jaar lang slapeloze nachten heeft, namelijk de fietsers en de wandelaars. Maar hoofdzakelijk de snelle racefietsers. Zij kunnen vier jaar lang de Afsluitdijk niet gebruiken. Vier jaar lang geen rondje IJsselmeer. Vier jaar lang op zaterdagmiddag een andere route verzinnen omdat ze uit meligheid niet even de Afsluitdijk op en neer kunnen. Vier jaar lang jammeren omdat die vermaledijde auto’s wel over de dijk mogen maar er geen mogelijkheid is om één pad voor hen vrij te houden. Je zou bijna het idee krijgen dat er dagelijks honderden fietsers over de Afsluitdijk gaan.

En als ze er nu niets voor terug kregen. Een heuse fietsbus! En als de busmaatschappij het handig aanpakt verkopen ze ook koffie met appelgebak in de bus. Hoeven al die racefietsers dat in Den Oever niet meer te hebben, kunnen ze zo weer verder. Even een extra rondje door Noord-Holland van 32 kilometer en ze zitten zo weer op hun afstandtax.

Want daar gaat het om, kilometers maken. Ik geloof er niks van dat ze genieten van wat er zich op het IJsselmeer afspeelt. Nee, verstand op nul, blik op oneindig en schreeuwen als ze een toerfietser in gaan halen die wel geniet van de bootjes en de vogels. Want ze moeten op volle snelheid door. Nou, dat kan vier jaar lang ook wel in de polder, of in het Hoge Noorden van ons land of weet ik waar nog meer ruimte is.

En als laatste wil de minister die fietsers en wandelaars ook nog eens tegemoetkomen door dit jaar de Afsluitdijk vier zondagen open te stellen. Nog niet goed. Is ‘een doekje voor het bloeden’. Want kijk, die auto’s…. Wel, volgens mij is het fiets/wandelpad op de Afsluitdijk absoluut geen economische verkeersader.

Ze kunnen zich beter even vier jaar aanpassen. Voor de veiligheid van heel Nederland, dus ook voor hen. En tijdelijk maar even andere paden zoeken. Kunnen ze wellicht ideeën opdoen voor een vakantie of weekendje weg.

En die vakantiefietser? Ik denk niet dat die zich er de komende vier jaar druk om maakt. Die moet gewoon met z’n tentje achterop van Friesland naar Texel. Die 32 kilometer in de bus vergroot dan waarschijnlijk alleen maar zijn vakantiegevoel. En anders wel die van de meefietsende kinderen. Schoolreisjegevoel. Maar vooral…. genieten!

MPM.