Fantasiewerk in de kerk

De afgelopen twee zaterdagen heeft Marianna van Tuinen uit Ysbrechtum geëxposeerd in de kerk in het kader van Open Kerk tijdens ‘Tsjerkepaad’.
Ze maakt schilderijen, kinderboeken en kaarten, die allemaal ontsproten zijn aan haar fantasie. Ze werkt momenteel niet met opdrachten. Marianna is hiermee al 40 jaar bezig, maar wil eigenlijk wat meer bekendheid krijgen om meer mensen blij te maken met haar werk. Ze krijgt met name veel positieve reacties op haar boeken en op de fantasiefiguren die ze maakt.


Ze vertelt dat fantasie wel moet bestaan, anders krijg je het niet op je netvlies. Ze wordt soms wakker, ook ’s nachts weleens, met een knoop in haar buik omdat ze weer een ‘ruimtefiguur’ heeft gezien. Daar gaat ze dan meteen mee aan de slag. De namen en klanken die zo’n ruimtefiguur oproept vormen een woord, dat ze vervolgens opzoekt op internet. Soms is dat een naam van een fabriek met een kwalijke reputatie, soms zijn het plaatsnamen van elders op de wereld, Madagaskar bijvoorbeeld en soms bestaat het gewoon nog niet!
Het maken van deze ruimtefiguren is voor Marianna de bevestiging dat alles veel groter is dan wij vermoeden.
Marianna werkt voornamelijk op gevoel, intuïtie en dan ontstaat er vanzelf iets waar ze mee aan de slag gaat.
Er wordt voornamelijk met papier gewerkt; vloeipapier, tijdschriften/glossy’s, pakpapier. Of ze koopt papier, waarbij papierwinkel De Vlieger in Amsterdam haar favoriet is. Soms bewerkt ze papier met bijenwas, maakt er een grote kopie van en gebruikt daaruit weer onderdeeltjes. Het is een kwestie van componeren, knippen en plakken. Dit klinkt eenvoudig, maar als je haar werken ziet, kun je die alleen maar met groot respect bewonderen!
Op haar website staan nog meer nieuwsgierige weetjes, leuk om even te gaan kijken op www.mariannavantuinen.nl

Uw razende reporter,
Janke Cnossen