Ernstige hinder

Als een zwaard van Damocles verrees ergens in augustus een geel bord voor de rotonde bij Ysbrechtum. “Ernstige verkeershinder van 26 aug t/m 30 aug 2019”. Potjandosie! We hadden het blijkbaar niet over gewone wegwerkzaamheden, maar ERNSTIGE verkeershinder, die wel vier dagen zou duren: een code rood op verkeersgebied zeg maar.

Ik kreeg al visioenen van een vier dagen durende, opengebroken rotonde, rioolbuizen, glasvezels en heel veel modder. Ik maakte me zorgen over hoe hulpdiensten Ysbrechtum zouden moeten bereiken. Ernstige verkeershinder, pfoe! Toestand.
In de aanloop naar D-day zag ik her en der in de stad bij rotondes nog meer dreigende borden: naar de Stadsfenne ook ernstige verkeershinder en in de buurt van de Houkesloot en nog op een paar plekken. Heel Sneek werd platgelegd. Zou dit wel goed komen?

Op de ochtend van dé dag fietste ik naar m’n werk. Ik zag op de Wetterskipsdyk wel een arsenaal aan indrukwekkende machinerie staan, maar ze lieten de spits voorbijgaan blijkbaar. Ik hoopte van harte dat ik ’s middags nog met mijn fietsie langs de hinder zou kunnen komen en geen survival door ’t Tammingalân zou hoeven ondernemen.

Op de fiets naar huis ’s middags was ik heel nieuwsgierig. En toen… was er niks. Geen spoor van machines, graafwerk, oranje pionnen, verkeersregelaars, files, geïrriteerde medeweggebruikers. Helemaal niets! Het bord stond er nog steeds in al zijn dreigendheid: Ernstige verkeershinder. Goh! Zeker toch eerst de andere rotondes aangepakt, bedacht ik. De vier dagen gingen voorbij en van ernstige hinder leek geen sprake.
Zou het hier dan om een definitiediscussie gaan? Zou de maker van het bord een ander beeld bij hinder hebben dan wij? Een soort Martien Meiland van de afdeling verkeersborden, zeg maar.

Na een week verscheen er een andere datum op het bord. Oké, dacht ik, er was iets tussen gekomen en nu gaan ze alsnog die hele weg open trekken. etc. etc. Maar ook deze keer gingen de dagen voorbij zonder dat ik er iets van heb gemerkt. Ik merkte dat ik er wat geprikkeld van werd. Haal dat stomme bord toch weg, als je niets gaat doen en val ons er niet mee lastig.

Of was er iets anders aan de hand? Op een middag fietste ik over het fietspad bij de Formerusflats en bij de ingang van het volkstuinencomplex stond een geel bord… u gelooft het niet, ook hier las ik de woorden ‘Ernstige verkeershinder van 2 tot 5 september 2019′ I kid you not! Hóe dan! Daar komt toch niemand langs met de auto? Ik begon een complottheorie te vermoeden. Ernstige verkeershinder, my ass! Het was vast codetaal voor drugskoeriers, bedacht om de vers geoogste wietplantjes met zo min mogelijk overig verkeer op de weg te vervoeren of zo iets.
De borden bleven er maar staan. Tot ik dinsdag naar m’n werk fietste en ik de indrukwekkende machinerie weer zag staan. Ik zag ook dat de data weer waren aangepast. Deze week zou het gebeuren!

’s Middags fietste ik weer naar huis. Gewoon over de rotonde. Er lag een nieuw laagje asfalt over, maar iedereen kon er al weer langs. Hinderlijk vond ik het wel, dat laagje grint wat er nu lag, maar ernstig? Opvallend vond ik ook dat er nog steeds flinke kieren en scheuren aan de randen van de weg en het fietspad lopen. Misschien krijgt de actie nóg een vervolg en moeten we die vier dagen anders zien.
Van die waarschuwingsborden maken is toch een vak apart denk ik. Heul moeilijk ook. Ik vond nog een paar andere voorbeelden van rare waarschuwingen, die het delen ook wel waard zijn.

Fijne zondag!

Tikkie tikkie

Met dan aan www.taalvoutjes.nl