Energie – MPM

Een tijdje terug stond bij een nieuwsstukje op deze site een luchtfoto van een deel van Ysbrechtum. Het schitterde je tegemoet door de zon….nepanelen. Nu heb ik niets tegen zonnepanelen, integendeel, zonne-energie is gratis dus laten we het gebruiken. Maar echt mooi…..

Een paar dagen later las ik op een andere nieuwssite iets over de online zonnekaart watisjouwzonwaard.frl waarmee de provincie Fryslân en de Friese gemeenten het gebruik van zonnepanelen bij haar inwoners wil stimuleren. Nieuwsgierig hoe zonne-energierijk Ysbrechtum is besluit ik de site op te starten. ‘Doe de check, vul je adresgegevens in en je ziet direct wat jouw dak aan energie kan opleveren’ riep de site mij toe. Wel vreemd dat je eerst je voor- en achternaam kunt invullen. Ik zeg bewust ‘kunt’ want er staat geen sterretje bij dus is het niet verplicht. Maar wat de lol er dan wel van is zie ik niet; je huis is nu eenmaal adres- en niet naam-gebonden. Toch instinkreclame dus?

Afijn, adres ingevuld en ja hoor, het werkt ook zonder voor- en achternaam. Wel heeft de site wat moeite met die onmogelijke straatnaam van ons, maar uiteindelijk krijg ik de kaart van Ysbrechtum. En wat blijkt: het overgrote deel van Ysbrechtum is geschikt tot zeer geschikt voor zonnepanelen. Ons huis komt er helaas als gemiddeld uit maar dat kan ook komen omdat ik mijn naam niet ingevuld heb. Verder vallen er slechts een paar kleine rode (=zeer ongeschikte) plekjes op, maar na inzomen blijken dat hoofdzakelijk bergingen en hokjes te zijn. Kortom, Ysbrechtum is een energierijk zonnedorp.

Hoe kunnen we deze energie dan toch gebruiken zonder die grote plakkaten zonnepanelen op de daken? Wel, dat antwoord geeft eigenlijk diezelfde luchtfoto. Een inwoner heeft nl. op het dak van zijn nieuw gebouwde atelier zijn achternaam in zwarte dakpannen gezet. Inderdaad, dezelfde kleur als die van zonnepanelen. Ergo, zwarte dakpannen eruit, zonnepanelen erin en je vangt twee vliegen in een klap: je hebt zonne-energie en een leuk opgefleurd dak. Nu heeft deze inwoner toevallig een korte achternaam dus dat past snel, maar je kunt ook denken aan een jaartal of iets dat met de straatnaam te maken heeft of gewoon een pompeblêd. Wat zal dat een mooi gezicht zijn zowel vanaf de grond als vanuit de lucht. Wellicht dat het invullen van je naam dan toch positief kan meespelen om te investeren in zonnepanelen.

Tja, het is weer eens wat anders om Ysbrechtum op de (lucht)kaart te zetten. Het enige wat nodig is, is er wat energie insteken. Maar gelukkig hebben we dat voldoende in Ysbrechtum.

MPM.