Tsjerkepaad 2 juli t/m 23 juli Elisabeth Schaap

Elisabeth Schaap uit Tirns is de eerste exposant van Tsjerkepaad in de kerk van Ysbrechtum. Haar kunstige, liefdevol gemaakte en kleurrijke quilts zijn van 2 juli tot en met 23 juli op zaterdagmiddag in de kerk te bewonderen.

Voor Elisabeth Schaap was een quiltcursus, georganiseerd door de Bond van Plattelandsvrouwen, de start van deze creatieve hobby. Samen met een vriendin, die haar stimuleerde en inspireerde, werd ze lid van het Quiltersgilde. Vanaf dat moment liep het enigszins uit de hand en werd ze quiltverslaafd, of, zoals ze het zelf uitdrukt: ‘lapkegek’. De techniek is steeds hetzelfde: twee lagen katoen met daartussen een laag vulling op elkaar rijgen met een stiksteek, het zogenaamde ‘doorpitten.’ De bovenste laag bestaat uit lapjes van verschillende kleuren katoenen stof, die aan elkaar worden genaaid. Door met bedrukte en effen stof te werken en met lapjes in verschillende vormen ontstaan een kunstig ‘patchwork.’
Heel veel werk met een prachtig resultaat.

Een heel bijzonder kunstwerk heeft ze gemaakt van de stropdassen van haar overleden echtgenoot.

Het quilten heeft een lange traditie en een quilt was oorspronkelijk vooral bedoelt om een mens warm te houden. Veel van haar quilts hangen dan ook al jaren bij vrienden of familie thuis over de rugleuning van de bank of liggen op een één- of twee persoons bed. Nu is het vooral een siervoorwerp en is een kunstig gemaakte quilt een geliefde wanddecoratie.