Einde zomertijd?

Nog even en dan is de zomertijd 2018 voorbij. Dan nog één keer in 2019 en dan is ie misschien voorgoed voorbij. Ik zeg bewust misschien. Ten eerste moeten de lidstaten van de Europese Unie en het Europese Parlement hun fiat nog geven aan het afschaffen van de zomertijd en ten tweede moet Nederland dan nog beslissen of we over gaan op permanente zomertijd of dat we de “gewone” wintertijd aanhouden. Een beslissing die ons kabinet moet nemen.

Wel een beetje vreemd. Zitten we in een Europese Unie die heel veel regels uitvaardigt waar we vaak niets van snappen maar ‘die goed zijn voor de hele Unie’ en dan nemen ze geen beslissing over of we allemaal over gaan op zomertijd of allemaal de wintertijd houden. Ieder lidstaat mag dit zelf bepalen. Als het tegenzit wordt dit een rommeltje. Ga je in 2020 op vakantie en doorkruis je meerdere landen, dan loop je het risico dat je constant moet wisselen van tijd. En dan praten ze over Europese Unie. Ik zou liever zeggen Europese UnieK!

Maar goed, niet klagen, hopelijk zijn we vanaf 2020 af van twee keer per jaar klieren met de klok. Het heeft ook niets uitgehaald. Integendeel, de beoogde energiebesparing door de zomertijd is nooit behaald. Maar de negatieve gevolgen die al voorspeld waren zoals invloed op het menselijk functioneren (niet alleen bij volwassenen maar ook kinderen die boven hun schoolboek in slaap vallen), echter ruimschoots. Meer mensen dan u en ik denken hebben behoorlijk last van twee keer per jaar het uur verschil wat veel verzuim en productiviteit kost.

U zult mij niet horen dat de zomertijd nooit ingesteld had moeten worden. Als je niets probeert dan weet je ook niet of het werkt. Maar dat het 41 jaar heeft moeten duren voordat men er achter kwam dat het geen succes was, vind ik wel erg lang. Maar misschien is de Europese Unie hierin ook uniek.

Ik ga er in ieder geval van uit dat binnenkort de zomertijd bijgeschreven kan worden in de geschiedenisboekjes. Ik hoop het ook, het zal veel mensen blij maken. En ook veel dieren en alles wat verder in de natuur leeft. Nu nog hopen dat het geen rommeltje wordt in onze Europese Unie want die is per slot van rekening niet voor niets opgericht. Men schermde bij de oprichting met Europese eenheid, laat de lidstaten dit nu ook maar waarmaken. Eén tijd in Europa. Zou Europa daar uniek in kunnen zijn?

MPM.