Een mens – Weest wel juh…Die Sneeker!

Met aandacht lees ik de teksten van mijn mede columnisten op de website van Ysbrechtum, vaak op het werk tijdens de pauze of thuis met een lekker bakje koffie. En een aantal ervan hebben recent een onderwerp aangehaald waar ik heel graag eens op in wil gaan in mijn eigen column.

Eefje haalde het onderwerp aan van vrouw zijn in haar column die begint met de aankondiging van een vrouwenbeurs uit een krant. Tikkie Tikkie haalt een onderwerp aan waarbij gezond verstand een grote rol speelt. Ikzelf ken en herken de verhalen en de door hun geschetste bedoelingen.

In het dagelijkse leven mag ik een prachtige functie invullen bij een geweldig bedrijf. Behalve dat het bedrijf iets bijzonders doet maakt vooral het geloof achter de werkzaamheden van het bedrijf het tot iets moois. Een echt geloof wat in het twintig jarige bestaan nog nooit is geschonden.

Voor het bedrijf is het belangrijk om mee te gaan met de tijd, hiervoor worden in Nederland op diverse locaties trainingen verzorgt voor de bedrijfseigenaar waarbij er handvaten worden aangereikt om zich voor te bereiden op de toekomst, mogelijke groei etc.

Als personeelslid mag je een aantal scholingen (workshops) bijwonen die op de voor jouw belangrijke punten steun en lering kunnen bieden. Op een aantal van deze dagen zag ik een serie prachtige uiteenzettingen voorbijkomen waarvan ik enorm in de lach schoot.

In het deel waarbij les werd gegeven in het aannemen van een goede verkoper werd een enorme partij eigenschappen en vereisten aangehaald die alleen op papier bestaan of gevonden kunnen worden in een bevolking in plaats van in één persoon!

In het dagdeel handel werden eveneens onderwerpen aangehaald die mijn lachspieren strak zetten! Hierbij gaat het om de manier waarop klanten worden benaderd, worden behandeld en worden gekoesterd. Ik weet van mezelf dat ik heel erg zwart / wit ben, maar voor mij blijft de materie heel erg simpel, alleen wordt het tijdens dit soort dagen met veel mooie woorden en theorieën moeilijk gemaakt.

Zo oud als de handel is, zo oud is ook het gedrag van de mensen die handel drijven. En het gedrag van de mensen die op zoek zijn naar een product of dienst?? NET ZO OUD!! Handel is nu eenmaal het verlenen van een dienst of het leveren van een product tegen betaling of wederdienst. De kruidenier in lang vervlogen tijden vond handel drijven leuk, had er plezier in, en wist er voor zijn klanten iets moois van te maken! De klant kwam graag terug bij de kruidenier! Hij kocht er goede waar en werd er netjes en vriendelijk geholpen!

En dat beste lezers…..is NOOIT veranderd en zal ook nooit veranderen. We willen nog steeds een goed product, en we willen netjes geholpen worden. En dan mag de weg naar de handel en de brede beschikbaarheid ervan enorm zijn veranderd het uitgangspunt is gelijk.

We kunnen allen met veel tamtam en mooie woorden denken dat we een nieuw recept hebben uitgevonden, maar helaas…..water is nog steeds nat…..en de basis voor handel is niets nieuws!

Wat voor mij heel duidelijk blijkt uit deze dagen is dat we zo hard hebben gezocht…en zo ver hebben gekeken dat we de basis niet mee kunnen zien. De profielschets voor de verkoper miste de belangrijkste regel en die voor de handelsregels net zo.

Het woord: MENS….Een compleet mens, iemand die kan en wil nadenken en die niet wars is van alle mooie woorden en verzonnen gebruiken en tovermethoden. Eefje en Tikkie Tikkie haalden het ook aan, wees een vrouw, een man, denk na en gebruik daarbij gewoon je gezonde verstand.

Maar nog veel belangrijker….wees een MENS….

Weest wel juh…Die Sneeker!