Edward – Eefje

Een berichtje op Facebook. Een linkje van Telegraaf.nl met daarin een kort nieuwsberichtje over Edward, een Nederlandse man. Hij mag zijn in de Verenigde Staten opgelegde 30 jaar gevangenisstraf verder uitzitten in Nederland. De familie van het slachtoffer heeft hem vergeven en wil dat beide families verder kunnen na ruim 10 jaar. Verder met leven, verder met verwerken van het afschuwelijke ongeluk waarbij Edward met alcohol op achter ’t stuur kroop en hun zoon doodreed.

De reacties hierop waren niet zo positief. En dat is zacht uitgedrukt. Ik citeer: Laat die achterlijke idioot maar mooi in Amerika. Die kost hier alleen maar geld. Of: Zo iemand mag nooit vrij komen. Hij moet 30 jaar in die cel blijven zitten. En deze: Lekker gaar laten koken daar….sukkel. Of: eens een dronken rijder, altijd een dronken rijder. Of: laat die man in Amerika blijven en lekker wegrotten daar. Anderen vonden dat hij de doodstraf moesten krijgen. Op gruwelijke wijze. Want meer verdiende hij niet. Toch? Ook termen als moordenaar, mongool, kankerlijer, crimineel, klootzak en hufter kwamen voorbij. Sommige mensen lazen ook blijkbaar het stukje niet goed. Die dachten dat de familie van het slachtoffer dit wel heel erg zou vinden. Terwijl er toch duidelijk in het bericht stond dat zij juist toestemming hadden gegeven voor deze ontwikkeling in de zaak en Edward hadden vergeven.

Edward zat vroeger bij mij in de klas. Een hele rustige, vriendelijke jongen. Weinig opvallend. Ik zat onder geschiedenis wel ’s met hem te kletsen, daar zat ik altijd aan het tafeltje voor hem. Na mijn schooltijd heb ik ‘m nooit meer gesproken of gezien. Maar ik heb hem wel gevolgd via nieuws op internet en soms zelfs op tv. Want zijn leven nam dus nogal een bijzondere wending.

Na de middelbare school is hij een opleiding in de techniek gaan volgen, en hij was er goed in. Hij werd een goede monteur en vertrok naar de Verenigde Staten. Daar kon hij een hartstikke leuke baan krijgen. Hij werkte er met plezier, had leuke collega’s, een vriendin. So far so good. Maar op een dag na het werk ging hij met collega’s wat eten. Hij dronk er een biertje bij. Of twee, of drie. Maar hij stapte wel in de auto om een collega naar huis te brengen en zelf naar huis te gaan. Onderweg, in het donker, raakte hij iets met zijn auto. Een harde knal, de voorruit kapot. Hij bleek iemand te hebben geraakt. Misse boel. Een jongeman doodgereden.

Meegenomen door de politie, op brute, hardhandige wijze. Geen officiële arrestatie, geen eerlijk proces, ‘bijzondere’ getuigenverklaringen. Pas later kwam er meer en meer van de hele waarheid boven. Edward reed met een biertje te veel op in zijn auto. Mag niet. Fout. Praat ik niet goed, zeker niet.
Máár…. De Jongeman die Edward heeft doodgereden was zelf stomdronken en liep midden op een weg waar voetgangers niet mogen komen. De jongeman was de zoon van een vooraanstaande familie met veel invloed in de regio. Waar Edward recht op had, kreeg hij niet. Niet de juiste advocaat, niet een eerlijk proces. En hij kreeg wel een megahoge straf, zelfs voor Amerikaanse begrippen.

Ik schrok van de reacties op dat stukje op Facebook. Natuurlijk vind ik ook dat iemand die zoiets doet als hij heeft gedaan straf moet krijgen. Heeft hij ook gekregen. Maar met zulke verschrikkelijke bewoordingen reageren op een nieuwsberichtje? Terwijl je maar een stukje van het verhaal kent? Das toch ook niet nodig. Als ’t je gebeurt, je kind (of ouder, of broer of nicht of buurmeisje of beste vriend) verliezen door de schuld van een ander… ik kan me voorstellen dat dat onmenselijk veel pijn doet, dat dat met geen pen te beschrijven is. Maar volgens mij reageren die mensen die dat is overkomen juist niet op zo’n nieuwsberichtje.

Wie dat dan wel zijn? Ik weet het niet. Misschien bepaalde types met nogal duidelijke principes over dit onderwerp? Kortzichtige types? Gezien de vele taalfouten in de reacties misschien wel wat dommige types? Flap uiten? Aanhangers van een bepaald type politieke partijen? Geen idee. Iedereen mag ook vinden wat hij wil vinden. En zeggen wat hij wil zeggen. We leven in een democratisch land. Maar de manier waarop mensen, doe ’s even kalm. En als je er dan zo graag iets over wilt zeggen kom dan beslagen ten ijs. Verdiep je even in een onderwerp en kom met een gedegen verhaal in normaal Nederlands.

Gewoon maar even brullen van klootzak en hufter… daar lossen we toch niks mee op. Zucht.

Eefje