Dwangmatige handelingen die “alleen” anderen hebben.

Laatst ging het gesprek over bepaalde tikken die mensen kunnen hebben. Dat ze dingen moeten doen want anders…. “Heel vervelend lijkt mij dat”, zei ik terwijl ik een laatje verder dicht drukte omdat hij nog een beetje open stond. Met een schuin oog checkte ik ook maar even de andere lades. “volgens mij sluipt zoiets er gewoon langzaam in”. Ik zette de voorraadbussen netjes in de rij. Op tafel zag ik de reclamefolders verspreid liggen. Ik stapelde ze keurig op en legde ze lijnrecht op een hoekje van de tafel.
“Sommige mensen denken ook echt dat er anders iets ergs gaat gebeuren”, terwijl ik mijn paardrij-sokken met het links en rechts tekentje ook daadwerkelijk aan de linker en rechtervoet aantrok. Het geeft anders niet een goed gevoel of zo…
“Het kan je leven echt beïnvloeden”, ondertussen legde ik het bestek, dat mijn dochter gewoon naast de borden had gekwakt, netjes naast de borden.Terwijl ik met 1 hand roffelde op tafel, gebruikte ik wel alle 5 de vingers. Het voelt namelijk erg onaf gemaakt en dat stoort.
Later bij het spelen van het spel kolonisten zorgde ik er voor dat alle stapeltjes met kaarten ook nette stapels bleven. De rest van het gezin gooien hun spelstukken op één grote hoop, bij mij staan de dorpen, steden en straten keurig in het gelid. Dobbelstenen gooien moet met links gebeuren en als eentje van tafel valt dan moet het even schoon geblazen worden.
Nog een stukje later die avond ruim ik de vaatwasser in. In de bestek-lade komen de messen bij de messen te liggen, vorken bij de vorken etc. Als ik de vaatwasser uit ga ruimen en iemand anders heeft hem aangezet, kom ik vaak horror-scenario’s tegen. Al het bestek ligt door elkaar! Is het minder schoon geworden? Nee, maar het is chaos!
Ik zie ze wel kijken. Ik zie ze gniffelen. Ik zie ze zelfs opzettelijk een tik tegen mijn stapeltjes folders geven.
Terwijl ik de sluiting van mijn ketting weer netjes in mijn nek leg en nog even mijn ringen een draai geef om mijn vingers, besluit ik dat ik heus geen vreemde tikken heb.
Je zult maar de hele tijd willen checken of je de deur wel goed gesloten hebt, dat de was op en bepaalde manier aan de lijn moet hangen, dat de was op een bepaalde manier opgevouwen moet worden, dat je altijd traptreden telt etc.

Oh wacht……oeps….., ik doe dat. Ik, ik, ik (wel drie keer. Vier is te veel en twee keer ik, klopt niet).

Solo.