Draadloze spoken

Heeft u soms ook het idee dat het spookt als de wifi bij u om onduidelijke redenen traag werkt? Of als de keyless entry van uw auto niet werkt? Of iets anders dat draadloos aangestuurd wordt?

Nou, spoken bestaan nog steeds niet maar het zou zomaar kunnen dat de zonnepanelen bij uw buren de oorzaak is. En dan niet de zonnepanelen van goede kwaliteit met een goede omvormer en geplaatst door vakmensen, maar materiaal van fabrikanten met euro-tekens in de ogen en het niet zo nauw nemen met de kwaliteit of die geplaatst zijn door ‘mannetjes’ die hetzelfde doen maar dan met de voorschriften. Een aansluitkabel die slordig op het dak gelegd is kan dan fungeren als antenne met een reikwijdte van wel 1 kilometer. Stelt u zich dat eens voor in een dorp als Ysbrechtum. Slecht aangelegde zonnepanelen in het midden van Ysbrechtum kan het hele dorp trage wifi bezorgen!

Maar ook al behoort wifi zo gestadig aan bij de eerste levensbehoeften, het is nog geen grote ramp als die wat trager werkt. Het wordt pas echt vervelend of zelfs levensbedreigend als die slechte zonnepanelen het communicatienetwerk van politie, brandweer en ambulance verstoort. En dit gebeurt! Ik zou de gevolgen niet graag op mijn dak willen hebben.

Tja, draadloos, we kunnen haast niet meer zonder. Je kunt er hele leuke dingen mee doen maar het is vooral gemakkelijk. We zijn er verzot op zonder altijd de gevolgen te (kunnen) overzien. En datzelfde geldt voor de fabrikanten. Ik vraag mij weleens af of vaak niet te snel nieuwe dingen in de markt worden gezet. Onschuldig lijkende hebbedingetjes die veroorzakers blijken te zijn van groot leed. Begrijp me goed, ik ben niet tegen nieuwe technologieën maar ik wil ook niet ongevraagd gebruikt worden als proefkonijn. Nee, ik heb liever een degelijke vuistdikke kabel dan een nog niet betrouwbaar draadloos apparaat.

Dus, en dan mag u mij best even raar aankijken hoor, als ik mijn auto draadloos afsluit voel ik altijd of ie wel echt op slot zit. En de thermostaat voor de kachel die via de draadloze telefoon aangestuurd wordt is voor mij de ver van mijn woonkamer-show. Ik stel hem zelf wel handmatig in als ik thuiskom. En een draadloze deurbel heb ik al gehad, werkte niet.

Ben ik nu een control freak? Of een wantrouwer? Zal best, maar zolang zonnepanelen en andere onbetrouwbare draadloze ‘gadgets’ de wifi en mij dus ook kunnen sarren, speel ik op safe!

MPM.