Doeslief

Ja, het moest er een keer van komen nu de verhuftering in de samenleving steeds ergere vormen aanneemt. Het zal toch echt moeten verminderen en het liefst stoppen. Dat vinden we allemaal en toch gebeurt het niet. Agressief gedrag in het verkeer, in het openbaar vervoer of bij hulpverlening. Voordringen in de supermarkt. En dan heb ik het nog niet eens over ongepast gedrag op sociale media en al helemaal niet bij sportwedstrijden. Vroeger werd je als kind geleerd dat je niet mocht wijzen, tegenwoordig kan er beter geleerd worden om niet direct je middelvinger op te steken. En dat geldt niet alleen voor de jeugd!

En daar wil de SIRE (Stichting Ideële Reclame) dus wat aan doen. Deze stichting is bij iedereen wel bekend. Niet bij u trouwe tv-kijker? Dan behoort u bij de club ‘snel-weg-zappers-zodra-er-reclame-op-tv-komt’. De SIRE is niet een initiatief van de overheid zoals velen denken, maar is opgericht door een stel reclamemakers om onderwerpen, die voor de samenleving van belang zijn maar waar nog geen aandacht voor is, onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken. Dit doet zij door middel van ideële reclame dus niet via commerciële. Voor als het u nog niets zegt, een van de bekendste campagnes was ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’.

Eigenlijk waren die reclamemakers een van de eersten die mensen aan durfden te spreken. Niet persoonlijk, dat is niet te doen, maar de gehele samenleving als één. Op hun campagnes kregen ze ook best wel commentaar maar dat stond in geen contrast tot de positieve reacties. En als je dan ook nog ziet dat, zoals in het geval van de vuurwerk-campagne, het aantal slachtoffers daalt, dan mag je als initiatiefnemers gewoon trots zijn.

En dan nu dus de campagne ‘Doeslief’ waarbij SIRE iedereen oproept mee te doen om aardiger voor elkaar te zijn. In de dagelijkse omgang met elkaar én op sociale media. Voor dat laatste hebben ze het #Doeslief-pakket in het leven geroepen. Vind ik wat overdreven want als je in het dagelijkse leven lief (lees: gewoon, als beschaafde mensen) met elkaar omgaat, geeft het geen pas om je daarna af te reageren op sociale media; dan heb je eerder slechts een onoprecht spel gespeeld.

Ik hoop van harte dat SIRE succes heeft met deze campagne zodat de maatschappij weer wat verdraagzamer wordt. Zodat u en ik ook weer een fout mogen en vooral durven maken zonder een middelvinger of nog erger te krijgen. Zodat we weer gewoon mens kunnen zijn zonder op onze tenen te moeten lopen. Doeslief, wedden dat u het dubbel terug krijgt?

MPM.