Der ken ik met myn ferstaan niet by!

Ik was op vakantie en, bewust wat verstoken van nieuws, kranten, twitter en andere meningen. Heerlijk rustig. Bij terugkomst lag er een stapel nieuws op mij te wachten. Ik vind dat altijd heerlijk, even oud nieuws doornemen, je kunt wat sneller dan normaal, maar toch even alles oppikken. Maar het is dan wel heel veel in een keer hoor! En dan kom je erachter dat er wel heel veel…eh… rare, vreemde, erge dingen aan de hand zijn. In de categorie: der ken ik met myn ferstaan niet bij.

In Mierlo is een oorlogsbegraafplaats beklad. Een, naar nu blijkt 36-jarige man heeft alle graven en alle gebouwtjes beklad. Met teksten, hakenkruizen en andere vreemde uitingen. Graven van Engelse soldaten Hoe dan? Waarom dan? Daar kan ik dus echt met mijn verstand niet bij. Je bent schijnbaar ergens boos of gefrustreerd over en besluit dan maar graven van te gaan bekladden. Met hakenkruizen. En “MH 17”. Dus je bent niet eens in staat een duidelijke boodschap over te brengen. Wat wil je nou eigenlijk? Het is een ravage, het is een enorme aantasting van de eer en de dankbaarheid die we jegens die soldaten voelen. Loser. Klootzak. Of nog erger, excuseert u mij voor mijn taalgebruik, luL. Men gaat nu heel hard poetsen om te zorgen dat het weer schoon wordt maar het blijft zo pijnlijk. Zo verdrietig.

“De staat betaalt dubbel voor onderhoud paleizen”. “De Nederlandse overheid betaalt het staatshoofd al ruim dertig jaar vergoedingen voor het onderhoud van de paleisinventarissen, terwijl deze al die tijd op kosten van de staat zijn onderhouden. Het gaat dit jaar om naar schatting 320.000 euro.” Hoe dan? Der ken ik met myn ferstaan niet by.
Ik ben een enorm fan van het koningshuis. Ze moeten ook in een paleis wonen en dat moet er tiptop uitzien. Oké. Dat vind ik logisch. Dat zal niet iedereen met me eens zijn maar dat is een andere discussie. Maar dit nieuws. Raar toch? Ik zat ooit in het kaatsbestuur en Gijsbert hield echt alle dubbeltjes en bonnetjes bij. Op de jaarvergadering had de kascommissie dat ook gecontroleerd en verleende decharge. Wie heeft hier decharge verleend? Ik werk zelf administratief en elke 30 cent die op de ene plek ontbreekt kom je ergens anders wel weer tekort. Dus hoe dan?
Der ken ik met myn ferstaan niet by. Dat is hetzelfde als dat de staat meubels kocht van Juliana en Bernhard die al van de staat waren. Nou snap ik dat een beetje, Bernhard had nogal wat onderhoudskosten aan buitenechtelijke kinderen, vrindjes en omkoopschandalen. Maar van Maxima en Wim Lex had ik dat niet gedacht. Maar goed, zij zullen wel niet zelf het huishoudboekje bijhouden.
“Willem, waarom had jij vorige week € 25,– extra gepind bij de Ap, waar is dat gebleven?” Nee, zo zal het niet gaan.
Maar dit gebeurt echt vaker hoor. Het statenjacht wordt elk jaar, als sinds 2012 voor twee keer zoveel als begroot onderhouden. 95 Duizend euro aan belastinggeld. Ja, 95 duizend. Vijfennegentig duizend, u leest het goed. Volgens mij smeren ze er elke week een pot goudverf op, maar der ken ik met myn ferstaan dus niet by.

“Volgens Nederlandse tandartsen zijn er nog altijd honderdduizenden kinderen die niet voor periodieke controles komen. Zorgverzekeraars kunnen te hulp schieten, maar die staan schijnbaar niet te springen om de kinderen de tandartsenpraktijken in te krijgen.”
Er zijn dus ouders die niet met hun kinderen naar de tandarts gaan omdat ze denken dat dat geld kost, wat ze schijnbaar niet hebben of er niet voor over hebben. Der ken ik dus met myn ferstaan niet by. Je prachtige kinderen, mooie melktandjes…en dan niet naar de tandarts gaan omdat je ‘dat niet kunt betalen’. Gratis mensen, het is gratis!!! En ook al was het dat niet dan heb je dat toch voor je kind over. Ik heb echt, hele slechte vooroordelen, ik weet het, maar ik vermoed dat deze ouders wel roken. En wel een tattoo hebben met de namen van Deveny en Cheyenne en Youandy op hun arm. Dat kost geld. Waarom heb je dan niet dat geld voor die tandarts over? Ik snap dat niet. Nog vreemder, en erger is het dat de zorgverzekeraars met hun geldverslindende campagnes aan het eind van het jaar, om maar proberen ons over te halen klant te worden, te beroerd zijn om onwetende ouders hierop te wijzen. Een brief aan alle ouders wiens kind niet naar de tandarts gaat is zo verstuurd. Een mooi tv-campagne werkt misschien nog beter. Ik weet het wel zeker. Maar de verzekeraars stellen dat het ‘niet onze taak is’. Der ken ik met myn ferstaan nou niet by.

Maar iemand zegt wel eens tegen mij: verbaast u niet, verwondert u slechts. Daar zal ik het dan maar bij laten. Maar moeilijk dat dat is!

Groet,
Die&die