Decembermaand: traditiemaand.

Voor zover ik het kan bedenken heeft geen maand zoveel tradities als december. Sinterklaas, Kerst met z’n markten, glühwein, oliebollen en appelflappen, carbidschieten tot champagne en vuurwerk bij de overgang naar het nieuwe jaar. Een vermoeiende maar gezellige maand.

Jammer dat er steeds meer gedoe komt in de laatste maand van het jaar. En dan doel ik op de anti Zwarte Piet-demonstraties en de discussie over wel of geen consumentenvuurwerk. Voor beiden is veel te zeggen maar het hoort nu eenmaal wel bij de decemberfeesten. Daarnaast telt in een democratie zoals in Nederland nu eenmaal de meerderheid en ik heb sterk de indruk dat de meerderheid het toch houdt met Zwarte Piet en eenmaal per jaar tijdens de jaarovergang zelf vuurwerk willen afsteken.

De minderheid zal zich dan toch moeten aanpassen. Natuurlijk mag je een tegengeluid laten horen maar als je na een paar jaar nog steeds geen meerderheid aan je zij krijgt, laat dan je volwassenheid spreken en stop ermee. Zeker bij zo’n kinderfeest als Sinterklaas. Blije kindertoetjes zijn veel belangrijker dan zure volwassen gezichten. En je weet één ding zeker: 6 december is Zwarte Piet weer uit zicht verdwenen.

En wat het vuurwerk betreft: natuurlijk zit er gevaar aan. Natuurlijk vindt uw huisdier de knallen niet leuk en u misschien zelf ook niet. Dan is mogelijk een rustig vakantiepark voor één of twee dagen een optie. En denk nu niet ‘Ja daaag’. Er zijn verschillende mensen die in de binnenstad van Sneek wonen die met de Sneekweek een week ergens anders bivakkeren. Geen anti-Sneekweek-demonstratie, nee gewoon even aanpassen.

Maar stel…. dat de Zwarte Pieten- en de vuurwerktegenstanders toch de meerderheid gaan vormen. Honderd procent kans dat we dan in een vicieuze cirkel belanden. Want dan gaan de voorstanders actie voeren. Zijn we daarmee gebaat en komt dat de traditionele decembermaand ten goede?

Ik denk het niet en wat mij betreft blijven de tradities gewoon zo als ze nu zijn. Genoemde demonstraties en acties leveren alleen maar verliezers op en daarnaast, december is ook zonder demonstraties en acties al druk genoeg.

MPM.