De regisseur aan het woord over de toneeluitvoering 23 en 24 januari

GOUDEN HANTSJES

 

In september zijn wij begonnen met de repetities van het toneelstuk Gouden Hantsjes, dat wij in januari gaan spelen in Us Foarmidden. We zijn meteen voortvarend van start gegaan. Eerst een aantal avonden tekstrepetities, om de spelers te laten wennen aan de tekst en de juiste intonatie te vinden. Daarna zijn we begonnen met de spelrepetities. Vooraf heb ik de spelers op het hart gedrukt, dat het erg belangrijk is de tekst zo snel mogelijk onder de knie te hebben. En dan niet ongeveer, maar letterlijk. Dat is zo belangrijk, omdat wij dit jaar een tragikomedie spelen. Gouden handjes is geschreven door Haye van der Heyden en in het Fries vertaald door Baukje Stavinga. Haye van der Heyden schreef het stuk speciaal voor John Kraaykamp Sr. en won er de Visser-Neerlandiaprijs mee. Een tragikomedie vraagt veel van de spelers en de regisseur. Het ene moment moet het publiek emotioneel worden geraakt door spel, tekst en situaties en het andere moment moeten we hen aan het lachen krijgen. Als dat niet lukt, is de voorstelling mislukt. De tekst van Haye van der Heyen is ijzersterk en heeft alles in zich voor een goeie voorstelling. Ik ben ervan overtuigd dat het ons gaat lukken een héél mooie en bijzondere voorstelling neer te zetten. De teksten zitten er nu, begin december, al foutloos in. De mise en scène is bijna klaar. De kleding is er. Het decor is al voor een deel klaar en wordt binnenkort afgemaakt, zodat de spelers al vroeg in het decor kunnen repeteren.

20141106_212345_resized 20141106_213022_resized

En dan de techniek. Ook de voor de mensen van het licht als het geluid is deze voorstelling behoorlijk pittig, maar zoals zelf zeggen, ook een uitdaging. Al sinds de eerste spelrepetities zitten Hans, Dirk en Wytze in de repetitieruimte en volgen de repetities. Ze maken aantekeningen en denken na over de muziek en het lichtplan. Al na een paar repetities kwam Hans met prachtige ideeën over de muziek en had Dirk al ideeën over een lichtplan en experimenteerde hiermee. Het gevolg van hun inspanningen en creatieve meedenken is dat wij al weken lang kunnen repeteren met licht en geluid. Dat is héél prettig voor de spelers en voor mij als regisseur, want licht en geluid bepalen mede de kwaliteit van de voorstelling en brengen de spelers in de juiste “mood”.

Kortom, ik vind het weer fantastisch om met deze ploeg betrokken mensen een voorstelling te maken en ga elke week met plezier twee keer naar Ysbrechtum. We zien elkaar in januari!

Jan Eekma