Eigenlijk klopt de titel van deze column niet, want de aangehaalde energie is helemaal niet nieuw. Reeds in 1800 was de mens al bezig het in de natuur voorkomende fenomeen van elektrische energie te verkennen.
Wat dan weer wel nieuw is, is onze huidige manier van het gebruiken ervan. Leveranciers proberen zo veel mogelijk klanten te werven en er is vaak een beste concurrentie gaande waarbij best wel voordeel valt te behalen.
Maar dat is niet waar ik het in deze column over wil hebben. Ik wil graag het voor- en nadeel van het gebruik, althans een deel, ervan beschrijven. We kennen allemaal onze elektrische apparaten in en om huis. Maar tegenwoordig is er ook een ware vlucht gaande in transport. Want ook de auto, heftrucks etc. worden geheel en al aangedreven door elektriciteit.
En ook onze in Nederland zo gewone fiets heeft tegenwoordig een motor die wordt aangedreven door elektriciteit. Een motor is hiervoor opgenomen in het frame of in één van beide wielen. De benodigde energie wordt dan gehaald uit een accu.
In ons mooie maar o zo vlakke land is de wind vrijwel altijd aanwezig, dus de mogelijkheid van elektrische ondersteuning op de fiets sluit prachtig aan bij de wens van velen. Soms gewoon omdat het kan, maar ook om medische redenen waardoor een “normale” fiets niet meer bereden kan worden. Iemand die bijvoorbeeld knieproblemen heeft kan prachtig profiteren van de nieuwe mogelijkheden.
Tot zo ver alleen maar voordeel en helpt de nieuwe ontwikkeling in de aandrijving veel mensen die anders niet meer een fiets zouden berijden weer in het zadel! Prachtig!! En vergis u niet….zonder zelf te trappen doet de fiets niets! Het is dus geen brommer zoals velen wellicht denken. Dus de nodige lichaamsbeweging is nog steeds noodzakelijk maar het kost het een stuk minder kracht!
Naast de medische redenen kan leeftijd ook een rol spelen die het gebruik van een fiets beperkt tot de absoluut windstille dagen. En ook dan is het prachtig dat het kan, mensen op hogere leeftijd komen dan veel meer in beweging dan voorheen. Maar…..juist in deze groep komt het ook heel vaak voor dat de grens van het kunnen is bereikt. Waar de gewone fiets uit gebrek aan kracht wordt verruild gaat het meestal goed.
Maar de gevallen waarbij om reden van gebrek aan controle, reactievermogen en balans de oude fiets is verruild voor een elektrisch aangedreven exemplaar gaat het vaak minder goed….of goed fout! Ik zie mensen bewegingen maken die niet zouden misstaan bij een berijder van een rodeostier, de fiets gaat er met ze vandoor als een afgeschoten elastiek, met een bleek vertrokken gezicht waarop de angst duidelijk zichtbaar is als resultaat.
De snelheid is vaak zodanig dat goede controle en balans absoluut noodzakelijk is. Op volle snelheid wordt een hand uitgestoken, maar tegen de tijd dat de hand zichtbaar is voor andere verkeersdeelnemers is de afslag al lang voorbij….
Mocht u iemand in uw familie of naast omgeving hebben die de aanschaf van een elektrische fiets overweegt kijk dan eens goed of de combinatie bij elkaar past. Is de noodzakelijke controle nog aanwezig? Zou men ook met een gewone fiets nog vertrouwd overweg kunnen?
De nieuwe energie kan er ten alle tijde voor zorgen dat we langer en vaker bewegen en lekker buiten zijn. Laten we proberen dat zo te houden en proberen te voorkomen dat de nieuwe energie de laatste energie wordt.
Veel (elektrisch) fietsplezier!!
Weest wel juh…Die Sneeker!!