De moderne techniek – Weest wel juh….die Sneeker!

Toen ik jong was praatten we thuis met mijn ouders vaak over wat er voor verschillen waren tussen de tijd waarin zij jong waren en mijn eigen jeugdtijd. De verschillen waren groot, voor mij was het heel vanzelfsprekend dat apparaten elektrisch waren, je de meeste dingen al als goed draagbaar kon beschouwen enz. Uiteraard waren de verschillen in mijn ouders hun jeugd ook groot met die van de jeugdtijd van hun ouders, mijn opa’s en oma’s.

Als we zo in gesprek raakten dan fascineerde het mij altijd enorm dat er ook een verschil was wat waarschijnlijk nooit meer terug komt. Alle huidige apparaten en technieken zijn een verbetering van een bestaand iets.

Mijn opa’s en oma’s hebben veel van deze dingen zien ontstaan. De auto, het vliegtuig, radio, televisie, wasmachine enz. En om nog maar eens een groot verschil aan te halen, het toilet in huis met een waterspoeling.

Mijn opa moest nog de tuin in naar een houten hokje om zijn behoefte te doen op een houten bak of ton… Zulke grootte verschillen komen we nu niet weer tegen. Maar goed, ook nu zijn er best wel dingen waarvan ik nooit gedacht had dat in mijn volwassen jaren deze als uitvindingen uit het stenen tijdperk ervaren zouden worden.

Ik was laatst in een sentimentele bui eens aan het kijken naar filmpjes over oude radio’s en alles eromheen. Ook de platenspeler, het cassettedeck, en de bandrecorder kwamen langs.

Zo zoekende kwam ik ook een filmpjes tegen waarin twee mannen van mijn leeftijd een aantal jongens en meiden aan tafel hadden zitten voor een interview over toen en nu. De beide mannen lieten een aantal technische snufjes van hun jeugd zien, en de jeugd keek vol verbazing en zelfs ongeloof toe.

Als eerste werd er een cassettebandje getoond in een dicht plastic doosje. Erg vermakelijk om te zien…zelfs het openen van het doosje was een zoektocht. Deze jongens en meiden hadden nog nooit een cassette gezien! Een enorm gelach volgde bij het zien van het apparaat waarin het bandje werd gestoken. Een Walkman….

Eenmaal spelende viel het geluid niet tegen, maar hoe ga je naar het volgende nummer? Nou , doorspoelen….! De jeugd was door het dolle, wat een stom en langzaam apparaat!! Ik begreep het, kijk eens naar het heden. Een volledige muziekcollectie van een gigabyte of 3 op je telefoon is al heel normaal. Overal toegang tot internet voor nog meer muziek, informatie enz.

Tsja ik zag mezelf even weer zitten op mijn kamertje. In de ene hoek een pick-up, een versterkertje en een paar boxen. Daarnaast een cassettedeck en een stapel bandjes. Centraal de radio met een kabeltje erin naar het cassettedeck. Vol spanning, want de top 40 kwam eraan, met de vinger op de rode opnameknop. Geweldig! Zomaar je favoriete muziek opnemen en als je goed oplette dan kon je de spraak van de discjockey voor zijn! En als je geluk had en al een Walkman had kon je meteen de volgende dag op school de nieuwste nummers nog een keer luisteren.

Ach, zo fijn die gedachten aan die jaren, al moet ik eerlijk bekennen dat de techniek wel is verbeterd en toegankelijker is geworden. Maar even goed, je oude lp’s en bandjes…wat kon je daar van genieten!

Ik droom af en toe wel even weg naar die heerlijke tijd bij het kijken naar zo een filmpje.
Vanzelfsprekend bekijk ik dat filmpje dan op mijn I-Pad via een draadloze verbinding op internet terwijl ik luister via een hypermodern koptelefoontje wat in je oor past….dat dan weer wel!

Weest wel juh….die Sneeker!