Damespad – MPM

‘Damespad Friesland viert verjaardag met roze feestje’.

Dit berichtje las ik onlangs op de website van Grootsneek. Ter info: een ‘Damespad’ is een wandelpad speciaal voor lesbiennes. Ik wist er het bestaan van, twee jaar geleden had ik nl. al een artikel gelezen over zo’n wandelpad in Groningen, maar Friesland blijkt er dus ook een te hebben die dit jaar zelfs haar eerste verjaardag viert.

Nieuwsgierig geworden naar het fenomeen ‘Damespad’ heb ik eerst hun website maar eens bekeken. Een interessante site, mooi gerubriceerd per provincie, heel overzichtelijk. Bij elke provincie staat ook een lijst van spraakmakende vrouwen; niet alleen van vroeger maar ook van heden. Onwillekeurig denk je dat ze alleen spraakmakende lesbische vrouwen noemen, maar dat is niet zo en dat waardeer ik; een vrouw is per slot van rekening een vrouw of ze nu lesbisch is of niet. Ook het roze-gehalte op de site valt erg mee. Alleen de provinciale speldjes die je kunt bestellen bij de routebeschrijving en die je een soort van herkenning geven bij het bewandelen van paden die onderdeel zijn van een damespad, bevatten vaak iets roze. En voor Friesland is dat inderdaad een roze pompeblêd. Of u het mooi vindt of niet, zo’n speldje blijkt het leggen van informeel contact te vergemakkelijken. Want zoals vrouwen ook over ’s Heerenswegen mogen wandelen, mogen mannen en niet-lesbische vrouwen dat ook over ’s Damespaden. Het zijn per slot van rekening gewoon openbare wegen.

Ze zijn lekker op weg, de dames van de damespaden. Bijna iedere provincie heeft zo’n pad en de laatsten zullen ongetwijfeld snel komen. Succes dus en dat maakt mij best wel nieuwsgierig of er ook heren-paden bestaan. Ja zeker die bestaan, alleen schrijf je ze met een hoofdletter en daarmee worden het dan officiële straatnamen en ook nog eens binnen de bebouwde kom. Geen landelijke natuurpaden waar gezellig en sportief als homo’s met elkaar, al dan niet met een speldje, gewandeld kan worden. Of offroad-fietsen. Of survivalen. Nee, niets van dat alles.

Voorlopig is sportief, gezellig en herkenbaar wandelen dus alleen beschikbaar voor lesbisch-Nederland. Liggen er ook kansen voor homo-Nederland? Waarom niet, alleen moet iemand het even oppakken. Even een concept bedenken en een creatieve benaming. Een mooi startmoment voor Friesland weet ik wel: 2018, Culturele Hoofdstad. Een prachtig moment om heel Nederland en wijde omtrek te laten zien dat Friesland er voor iedereen is die van sportief houdt. En met iedereen bedoel ik dan ook echt iedereen. Want hoe je het ook wilt noemen, damespad of herenpad of wiens-pad dan ook, Friesland blijft een iedereens-pad. De verschillende speldjes zeggen wel genoeg.

MPM.