Complottheorie – tikkie tikkie

Zoals ik hier wel heb verteld, ben ik regelmatig op Twitter te vinden. Ik moet zeggen, ik vermaak me er prima! Ik ontdek allemaal interessante mensen die stukken schrijven die ik normaal gesproken niet zo snel tegen zou komen. Zo volg ik (via via) een rechtbankjournalist: Rob Zijlstra alias @zittingzaal14. Als ik het goed begrijp spendeert hij zijn werkdagen grotendeels op de rechtbank en dan wel in Zittingzaal nr. 14.

 

Onlangs schreef hij een artikel Zotternij (klik erop om het artikel te lezen). Waarbij hij zijn vraagtekens zet bij de handelingen van ene Wim D. een levensechte complotdenker. Deze man heeft op 17 februari jl. terecht gestaan wegens laster en smaad. Meneer D. verkondigt op grote schaal een heleboel onzin. Rond de dood van Marianne Vaatstra heeft hij met een kleine groep hele theorieën bedacht. Niet Jasper S. maar een asielzoeker heeft Marianne vermoord en iedereen die een andere mening verkondigt (bijv. justitie en Peter R. de Vries), is onderdeel van het complot om deze asielzoeker te beschermen. Op internet zijn echt vele sites te vinden die hier helemaal in mee gaan en allemaal ´bewijsmateriaal´ bij elkaar schrapen. Griezelig in dit geval vind ik vooral het feit dat meneer Zijlstra na het schrijven van deze column behoorlijk is bedreigd. Rare wereld leven we toch.

 

american-conspiracy-theories-infographicComplottheorieën zijn van alle tijden denk ik. Ze zijn basis van menig spannend boek en film. Iedereen die regelmatig naar Discovery Channel kijkt kent er vast een paar. Roswell is denk ik wel een van de meest bekende. In 1947 schijnt in de Nevada – woestijn in Area 51 een UFO neergestort te zijn. Het Amerikaanse leger verkondigde dat aan de pers, om de verklaring een dag weer in te trekken. Er zou sprake zijn van een neergestorte weerballon. Uiteindelijk lijken de complotdenkers toch hun gelijk te krijgen als in 2011 bepaalde overheidsdocumenten vrijgegeven worden, waarin staat vermeld dat er destijds daadwerkelijk een UFO is gecrasht en er 9 lichamen zijn geborgen.

 

 

Andere wereldberoemde/bizarre complottheorieën:

  • De eerste man op de maan is in scene gezet
  • De terroristische aanslagen op het World Trade Center op 9/11 zijn door de Verenigde Staten zelf gedaan
  • Paul McCartney is dood en is vervangen door een lookalike
  • De verhalen over de katholieke kerk en genootschappen als Vrijmetselaars en Illuminati (boeken van Dan Brown)

 

In Nederland zijn er ook complottheorieën. Zo wordt er na de Bijlmerramp gesproken over de ´mannen in witte pakken´, mannen van de Israëlische geheime dienst, die door het puin naar iets op zoek zouden zijn geweest of sporen hebben gewist. Pim Fortuyn zou uit de weggeruimd zijn door de Nederlandse inlichtingendiensten en er is ook een complottheorie rond Foekje Dillema, die harder kon lopen dan Fanny Blankers-Koen, maar ook wel eens een man zou kunnen zijn.

 

Rob Zijlstra stelt dat als een interessante kwestie niet binnen anderhalve dag is opgelost er bij gebrek aan nieuwe feiten, nieuwshonger ontstaat, bij journalisten en lezers. Er worden dan verbanden gelegd en speculaties gedaan. Veel daarvan is onzin, maar onzin krijgt ook aandacht. Zo kunnen dus complottheorieën ontstaan. Wim D. ziet de rechtszaal als een podium waarop hij zijn onzin kan verkondigen. De beste meneer lijkt een beetje doorgedraaid. Hij drijft zijn complot steeds verder en legt ook al verbindingen met de dood van oud-minister Els Borst. Deze staat volgens hem ook niet op zichzelf, er zou door een partijgenoot wel eens opdracht gegeven kunnen zijn, omdat mevrouw Borst ‘te veel wist’.

 

Ik sluit me volledig aan bij de slotconclusie van Rob Zijlstra: Gelukkig kan gezond verstand veel onzin aan.

 

Tikkie tikkie