Column

“Ik mag niet klagen”, zei een man van rond de vijftig, bij wie recent keelkanker werd geconstateerd. Hij had zijn hele leven fors gerookt, veel alcohol gedronken: hij ‘had het kunnen weten’, bedoelde hij hiermee wellicht. Had hij een ander leven geleid, als hij van tevoren echt geweten had, dat hij ziek zou worden? En stel, dat het allemaal goed afloopt, na bestralen, opereren, chemotherapie…..gaat hij dan zijn leven anders leiden?

Als medisch specialist heb ik het vaak meegemaakt. Mensen worden ziek en zoeken medische hulp. Ondanks alle inspanningen en moderne behandelingen (operatieve ingrepen, medicatie, adviezen) lukt het niet altijd om de gezondheid van patiënten te verbeteren. Het zijn de situaties waarin de pijnklachten blijven, de kankerpatiënt blijft roken, het dieet van de diabeticus hetzelfde blijft, mensen gebukt blijven gaan onder chronische stress…om maar wat voorbeelden te noemen.

Waarom worden mensen ziek, en waarom worden sommigen weer beter en anderen niet? Hierdoor gefascineerd geraakt ben ik de invloed van (training van) de geest gaan bestuderen op zowel de fysieke als de mentale gezondheid. ‘Mind Body Medicine’ beoogt via ‘mindtraining’ de patiënt te betrekken bij zijn gezondheid en hierover inzicht en invloed te verschaffen. Deze training kan op verschillende manieren plaatsvinden. Via o.a. meditatie, mindfulness, T’ai Chi en yoga kan de zogenaamde ‘relaxation response’ worden opgewekt, tegenhanger van de functionele maar ook ziekmakende ‘stress response’. Hiermee heeft iedereen zelf een middel in handen om zijn gezondheid positief te beïnvloeden, in aanvulling op de gangbare hoogstaande medische technieken.

Hoe het met de man, die ik citeerde, gaat aflopen…. ik wens hem sowieso het allerbeste. Inzicht in je eigen ziek zijn, regie bij het herstelproces… Een ieder speelt zelf de hoofdrol bij zijn gezondheid. We weten zelf veel beter wat goed voor ons is, dan wij, artsen en patiënten, geneigd zijn te denken. Essentieel hierbij is, dat je jezelf de beste kansen gunt, dat je het beste uit dit leven wilt halen.

MB