Column: Geluk – MPM

Ik begin geloof ik in herhaling te vallen. Noem het leeftijd, noem het interesse, noem het fascinatie, noem het het zie-je-wel-!-gevoel.

Ik heb namelijk al eens een column geschreven over ‘De dag van ….’ en ook al meerdere over het goede van Friesland en/of haar inwoners. Maar vooral het laatste blijft in onderzoeken steeds weer naar boven komen en dat heeft nu eenmaal mijn bovenmatige interesse.

Zo ook op de Internationale Dag van het Geluk, 20 maart 2017. De beroepscijferaars van ons CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) kwamen met cijfers naar buiten over hun onderzoek naar het geluksgevoel van alle Nederlanders. En wat blijkt: Friezen zijn de gelukkigste Nederlanders waarbij gezondheid en het liefdesleven de belangrijkste invloeden waren voor dat geluk.

Nu weet ik alleen niet of de onderzoekers slechts gekeken hebben naar mensen die in Friesland ‘hikke en tein binne’ of naar alle inwoners van Friesland. Want uit een ander onderzoek is namelijk al eens gebleken dat iedereen die in Friesland woont en zich hier prettig voelt, zich ook Fries mag noemen ongeacht waar zijn of haar roots liggen. Deze laatste categorie kan natuurlijk het onderzoekscijfer behoorlijk omhoog halen maar of dat Friesland iets moet boeien?

Want het is natuurlijk prachtig dat ondanks krimpzorgen, vergrijzing, werkgelegenheid maar ook natuur- en vooral vogelbezorgdheid, de inwoners van Friesland het gelukkigst zijn van alle Nederlanders. En dat alleen vanwege die goede gezondheid en/of relatie. U had misschien verwacht dat geld gelukkiger zou maken. Misschien wel bij andere Nederlanders, maar niet bij Friezen. Toch nuchter of gewoon realistisch?

Misschien moeten we nog realistischer worden en er wat mee doen. Wat dacht u van een project in het kader van Kulturele Haedstêd 2018 met als voorlopige werknaam: ‘Zoek uw geluk in Friesland’. Onder leiding van een streek-eigen Fries rondleidingen verzorgen door pittoreske dorpen waar Friesland gelukkig vol mee is en en passant huizen laten zien die daar te koop staan. Gewoon iets anders laten zien dan de veel besproken fonteinen in de Friese steden en tegelijk iets doen aan de krimp. Als daar geen subsidie voor gegeven wordt…..

Mogelijk dat het cijfer voor geluksgevoel voor Friesland in 2018 dan nog hoger ligt. Dat nog meer mensen vanuit hun geluksgevoel over Friesland praten als land van bûter, brea en griene tsiis, van weidse vlaktes en schier onbegrensde mogelijkheden. Gewoon het land van geluk.

MPM.