Campagne voeren – Tikkie tikkie
Hoe win je anno 2017 de stem van de regionale kiezer? Je zou denken dat vooral bij gemeenteraadsverkiezingen het gesprek het meest belangrijk is. Vertellen waar je als partij voor staat en wat jíj gaat realiseren, als jóuw partij in de gemeenteraad wordt gekozen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen heb je als partij de meeste kans, gelegenheid en mogelijkheid om met kiezers in gesprek te gaan. Ze zijn namelijk ‘heul’ dichtbij.
Maar blijkbaar zie ik dat verkeerd. Ik zie namelijk bijna geen politici in levende lijve (behalve dan op het Schaepmarktplein in Sneek, wat weer heel onhandig is als je snel een boodschapje moet doen).
Waar ik wel op grote schaal mee wordt geconfronteerd zijn billboards, alias Sandwichbord of gewoon grote poster! Op bijna iedere doorgaande weg hangt om de 2 à 3 bomen/lantaarnpalen een joekel van een poster. Tussen de Kleasterwei en de Albert Hein in de stad kom je welgeteld (serieus waar!) 9x een poster van het CDA tegen (de slogan ‘herkenbaar dichtbij’ wordt wel heel letterlijk genomen), 7x PvdA, 6x totaal lokaal, 4x SP, 1x Groen Links, 3x Christen Unie, 2x VVD en een heel klein schattig pamfletje van Jong. Dus 33 posters! Serieus waar! Je onderscheidt je tijdens deze campagne als partij door je poster wat hoger te hangen dan de andere.
Bij deze campagne moet ik denken aan hoe ik politiek in de praktijk bekijk. Bij de start ziet alles er nog prachtig uit, maar hoe is dat aan het eind van de verkiezingsperiode? Dan hangen de billboards/politieke beloften er verlept en beschadigd, verregend en weggewaaid bij. BRRRRR.
Mijn aversie tegen deze vervuilende manier van campagne voeren begon een paar weken geleden al. Op een zaterdagmiddag zie ik een wit bedrijfswagentje langs de openbare weg parkeren. Twee mannetjes stappen uit en vertonen wat verdacht gedrag. Ik besluit even toe te kijken, nieuwsgierig als ik ben. Een beetje stiekem om zich heen kijkend, trekt de éen een rol met rood en wit tape tevoorschijn en samen plakken ze het Ysbrechtum-bord onder de tape. Ze zijn duidelijk heel content met zichzelf en hebben de grootste lol. Om de beurt poseert de een trots voor het bord, terwijl de ander foto’s maakt. Hierna stappen ze weer in en rijden weg. Ik zie nu dat er SP op de auto staat.
Als ik een kijkje neem, zie ik dat er ‘100% sociaal’ op de tape staat. Nou jaaah! Sociaal? A-sociaal vond ik het. Stel je voor dat iedereen overal zijn stickers maar op gaat plakken. En al gauw bleek dat meer mensen zich stoorden aan deze actie.
Een dorpsgenoot stelde de actie aan de kaak op het platform ‘Sneek su het t weest’. De reacties waren heel bijzonder, vooral van de SP zelf. Op 1 lid na, reageerden de SP-ers flink op hun tomaat getrapt. Ze waren er niet van gediend hierop aangesproken te worden. Zoals ik zei heel bijzonder, als u ook nog een reden zoekt om niet op de SP te stemmen, zou ik zeggen klik nog eens hier.
Gruwelijk vind ik dit soort campagne voeren. Beste politici, wees origineel. Gebruik je marketing- en PR budget eens anders. Organiseer een borrel in het dorpshuis. Moet je eens opletten hoeveel mensen je tijdens het uitdelen van een gratis bitterbal kunt vertellen over je plannen om de mienskip in dit dorp levend te houden. Een bitterbal met het logo van de partij erop gedrukt, maakt vast nóg meer indruk.
Neem ons in ieder geval serieus. We hebben geen 50 borden per vierkante kilometer nodig om te weten dat het verkiezingstijd is.
Tikkie tikkie