Bereikbaar – MPM

Misschien maak ik het in 2014 nog mee, het jaar is per slot van rekening nog maar net begonnen, dat ik weer helemaal bij de tijd ben met mijn mobiele telefoon waarmee ik alleen kan bellen, gebeld kan worden of kan sms-en. Niet app-en, faceboken, twitteren of whatever, nee, just basic. Aan het eind van 2013 is namelijk gebleken dat een groeiende groep mensen hun mobiele alleskunner-behalve-bellen al inruilen voor een old school telefoon om meer rust te krijgen. In de Verenigde Staten wordt al gesproken van een trend.

Het feit dat in de media old school wel cursief gedrukt staat en WhatsApp, wat net zo Engels is, niet, komt op mij over als dat old school iets speciaals is. Misschien wel iets afwijkends. Het is natuurlijk ook niet niks dat er teruggegrepen wordt naar iets waarvan de meeste mensen denken dat het uit de vroege prehistorie stamt. Echt contact en niet een kil berichtje op een schermpje. Echt de stem horen van diegene met wie je contact zoekt in plaats van een ‘leuk’ familievakantiefotootje bij een chagrijnig berichtje.

Nu kun je natuurlijk ook zeggen dat je niet overal op moet reageren. Maar daar zit nu juist het probleem, want de mens is nieuwsgierig. En dus bang dat ie wat mist. En reageert dus op ieder belletje, bliepje, toontje, flitslichtje of sirene. Let maar eens op als u in gezelschap bent en er gaat een telefoon af, hoeveel mensen er naar hun broek- c.q. jaszak of handtas grijpen wetende dat het hun telefoon niet is. Mar ja, jo witte it mar noait!

Trendwatchers vinden het trouwens maar niks dat teruggrijpen naar de oude telefoon. Die zien er meer in dat de smartphone nog slimmer wordt. Dat als ie bijvoorbeeld twee minuten op tafel ligt, dat ie dan weet dat ie even niet nodig is en zich koest houdt. Ik geloof best dat deze ontwikkeling er komt, maar of dat het probleem wel oplost? In twee minuten kan er heel wat afgebliept worden!

Voorlopig koester ik mijn mobieltje dus en ben ik alleen telefonisch bereikbaar. Mocht u dit teveel moeite zijn of vindt u bellen zo vreselijk 2013 dan is uw behoefte om contact met mij te zoeken niet zo groot. Heb echter niet de illusie dat, zolang mijn mobieltje niet gaat, ik het gevoel heb dat ik iets belangrijks gemist heb.

MPM