Belachelijk !!

Jongens heb je het al vernomen
Tiralalali, tiralalala
De kruidnoten, speculaas en banket zijn al in Nederland aangekomen
Tiralalali, tiralalala
Maar Sint die is nog heel ver weg
’t Is ook nog maar september, zeg
Tiralalali, tiralalala
Tiralalali, tiralalala!

Een beetje sarcastische versie op een oud Sinterklaasliedje speciaal bestemd voor 2017. In augustus las ik nl. een ingezonden stuk van een moeder die in een supermarkt al pepernoten en andere sinterklaas-lekkernijen had zien liggen. Ze vroeg zich af of de grootgrutter wel wist dat haar kind nog zomervakantie had.

Toen ik het las dacht ik even dat die moeder een beginnende zonnesteek had opgelopen. Totdat ik een paar dagen later in de supermarkt ook het sint-snoepgoed zag liggen. Augustus, hoogstaande zon, lange zomeravonden, barbecue en …. pepernoten !?! Ik weet niet bij wie er een zonnesteekje los zit, maar niet bij die moeder van het ingezonden stuk.

Om ten slotte alles uit te sluiten heb ik nog even met de gedachte gespeeld of het misschien pepernoten waren die tegen de datum aanzaten. Helaas, de houdbaarheidsdatum op de verpakking hielp mij snel uit de droom.

De commercie begint zo aardig door te draaien. Ik snap best dat er geld verdient moet worden, maar als je al zo idioot vroeg pepernoten in de winkel legt dan ben je bewust bezig om de Hollandse Sint-traditie de nek om te draaien. Rust er dan echt geen zegen op Sinterklaas in Nederland? Eerst de Zwarte Pieten-discussie en nu die belachelijk vroege pepernoten.Wordt er wel nagedacht over hoe ouders dit aan hun kinderen moeten verkopen? Pepernoten in de zomer? Ik ben tenminste blij dat ik geen kleine kinderen meer heb.

Nee, ik blijf al dit gedoe rond het Sinterklaasfeest ronduit belachelijk vinden. Soms is het beter om van tradities af te stappen of er een andere wending aan te geven maar doe het niet met het Sinterklaas-gebeuren. Sinterklaas hoort bij december en dat weet ieder kind. Hou het daar dan bij; die relatief korte tijd is al spannend genoeg voor ze en levert ze zelfs slapeloze nachten op.

Maar, laten we ook eerlijk zijn, het ligt niet alleen aan de geldverdienende grootgrutter. Wij, de consument, zijn mede de boosdoener. Als wij het strooigoed in augustus nog niet kopen hebben de winkels geen reden om het dan al in de schappen te leggen. Voor 2017 is het al te laat maar als we nu stoppen met het Sint-snoep te kopen tot de Sint in het land is, geven we wel een duidelijk signaal af. Want wat is anders de volgende commerciële stap? Paaseitjes in december?

MPM.