Beïnvloeders..

Vloggers zijn mensen die filmpjes maken voor op You Tube en Instagram.
Dit fenomeen, deze vlogs zijn er al een aantal jaren. Onze jongens keken een aantal jaren geleden naar Bardo Ellens, een vlogger van het eerste uur. Elke dag een filmpje kijken rond vier uur. Uit school de jas snel uit, computer opstarten en zien of het filmpje er al was. Het ging, vond ik echt nergens over maar de kids vonden het geweldig. We zijn zelfs nog eens naar Houten gereden waar de YouTube Gathering was. Een enorme happening waar al je fel bewonderde vloggers aanwezig waren. Handtekeningen en foto’s scoren, geweldig. Nu, een paar jaar later kijken ze nog wel, maar naar vreemde gasten die een computerspel spelen, daar commentaar bij geven, schreeuwen en punten scoren… en dat is dan geweldig. Ik begrijp er helemaal niets van maar dat heet generatie-kloof. Bardo Ellens doet niet veel meer. Er schijnt een houdbaarheidsdatum op vloggers te zitten.

Jonge meisjes kijken massaal naar fashionistas, of hoe dat heet. Mooie jonge dames die elke dag vertellen wat ze dragen, wat ze doen, waar ze shoppen en hoe geweldig hun leven is. Perfect opgemaakt, prachtige plaatjes en ogenschijnlijk geweldig gelukkig.
Ik schrijf ogenschijnlijk want het is natuurlijk niet altijd hosanna. Om succesvol vlogger te worden moet, móet je elke dag een of meer video’s plaatsen. Instagram heeft daar een algoritme voor.
Plaats je niet, zak je in de ranking en raak je volgers kwijt. Best zwaar lijkt mij.
Maar het is voor heel veel jonge meisjes een droom: influencer worden.
Influencer, ja zo heet dat. Niet best. Beïnvloeder. Raar maar waar. Maar het is ook echt waar: ze beïnvloeden. Daar is tegenwoordige het hele vloggen op gebaseerd. Je maakt een gaaf filmpje, jeugd gaat kijken, je wordt populair en alles wat je zegt wordt voor zoete koek geslikt. Bedrijven gaan je vragen hun producten te promoten en de jeugd gaat die kopen. Beïnvloeder ben je dan.
Ik hoorde deze week een moeder op een feestje verzuchten dat het verboden zou moeten worden. Haar 8-jarige dochtertje wilde niet mee op de kampeervakantie naar Frankrijk maar ze wilde naar Dubai. Ze wist niet precies waar het lag maar álle influencers gingen ernaartoe. Te shoppen, te shoppen, te poseren, te shoppen en daarna met een cocktail foto’s maken van zichzelf, van hun aankopen en van hun cocktailglas. Onder vermelding van de hashtag #lovemylife #happy #lovedubai .
Alles wat de influencers zeggen is geweldig en fantastisch. Maar natuurlijk niet waar. Ook zij hebben hun off day, ook zij hebben de griep, maken ruzie, zijn somber, zijn wel eens moe en hebben wel eens een bad hair day. Maar dat laten ze niet zien. Af en toe wordt er, voor het effect een break-up live uitgezonden (en een paar weken later weer de verzoening, heel apart…maar ja, alles voor de kijkcijfers) en er wordt wel eens een semi naturel filtertje over een pas-uit-bed-gezicht gegooid #myhairisamess #naturallook.
Maar natuurlijk is dat geen natural look. Dat zijn 48 selfies waarvan er dan eentje prachtig is, na een zacht make-upje en een filtertje.
Super strakke lichamen waar tot in de finesse aan gewerkt is. Yoghurtjes, kwarkjes, bessen en lijnzaad… En dat elke dag weer. Maar volgens de kijkertjes is dit vast het echte leven. Perfecte levens, perfecte levens, perfect, perfect. Jonge meisjes besteden tegenwoordig meer tijd aan het maken van dé perfecte selfie dan aan spelen. “Spelen, wat is dat? Heeft dat een hashtag?”

Maar..de eerste vloggers met een burn-out zijn opgestaan. Elke dag perfect, en morgen perfecter anders kijken ze niet meer. De hele dag bezig met je vlogs, je content, je fans en je leveranciers. En dat breekt je op. Fashionista Bibi kwam er mee uit de kast. Doodop was ze. Van de hele dag alles te moeten delen, alles te moeten filmen en alles perfect te laten lijken. Elke dag net wat grappiger dan de dag er voor. Elke dag weer wat bijzonders delen met je fans..
Ik snap dat het doodvermoeiend is. Dus misschien, dat bedoel ik niet raar maar is het een zegen. Misschien sterft het uit, het vloggen. En is het een tijdelijke hype geweest waarvan we over 20 jaar gniffelend zeggen: ‘dat noemden we influencers, raar he…”

Tot die tijd heb ik een tip voor de vloggers. Lees eens een boek. Hashtag #book.
Voor de rust. ’s Avonds, ’s ochtends, maar ook in je vlog. Ik las dat kinderen tegenwoordig niet meer lezen. Nee logisch, ze moeten vlogs kijken en selfies maken. Maar als jullie als beinvloeders nu leuke, hippe vlogs gaan maken over een boek wat je leest of een mooie selfie, eventueel met filter, dan lijkt me dat een win-win situatie.
Je krijgt heerlijk je rust, je ontspant én… je jonge fans gaan ook lezen! Ik zeg doen!

Maar ja, ik ben geen influencer dus zal niemand zich er wat van aantrekken…

#Die&die