Dubbel geluk – MPM

Kunt u het ook niet laten? Om bij een ansichtkaartenstandaard even te blijven staan? Even kijken of u iets toeristisch herkenbaars ziet? Ik doe dat wel en betrap me er geregeld op dat ik er steeds langer bij blijf staan. Niet zozeer om de toeristische plaatjes maar wel om de teksten. Twee Friese koeien waarvan de een tegen de ander zegt….. Of twee varkens, olifanten of lachende baby’s. Vaak semi-grappig, soms een dijenkletser.

Maar tegenwoordig zie je steeds meer kaarten met alleen maar tekst. Of beter gezegd: letters. Natuurlijk vormen veel letters een tekst maar net als met meerdere dingen in het leven is ook hier het gezegde ‘less is more’ zeker van toepassing. Een paar woorden zeggen vaak meer dan een lange tekst. En er zitten prachtvondsten tussen. Soms doordenkertjes, soms zo simpel dat je je afvraagt waarom je het zelf niet bedacht hebt. En vaak zo mooi dat je ze zo ergens kunt neerzetten of inlijsten. Net zulke kleine kunstvoorwerpen als de vroegere tegeltjes met spreuken en wijsheden waar men belang aan hechtte of hoop en moed uit putte.

Je kunt dan ook van de tegenwoordige kaarten met tekst dan ook niet echt spreken van een hype, al doen sommige woonmagazines ons dat wel geloven. Volgens hun stylisten maar ook veel psychologen is de mens klaar met denken in geld en materiaal en zoeken ze naar geluk. En wat is hier beter voor dan inspirerende teksten en hoopgevende spreuken. Echter, niet anders als in vroegere tijden.

Dus, less is more, minder is meer. Om maar met een tegeltjeswijsheid te spreken: het zijn de kleine dingen die het doen. Niet altijd makkelijk in deze jachtige tijd waarin wij ons zelf vaak voorbij lopen en waarin het verleidelijk, lees gemakkelijk, is om groots uit te pakken. Groot zit echter vaak in kleine dingen. Zoals een persoonlijk kaartje. Waar je moeite voor hebt gedaan wat dan zowel de ontvanger als de afzender geluk geeft. Dubbel geluk dus.

Dubbel geluk, zou een mooie tekst kunnen zijn voor op een kaart. Twee simpele woordjes waar iedereen iets mee kan. Voor de één een doordenkertje voor de ander een nadenkertje. En misschien ziet u wel zoveel in die twee woordjes dat ze u wel dubbel-dubbel geluk geven. Daarom laat ik ze niet op een kaart zetten maar gebruik ik ze voor deze column. Geluk voor u en mij. Dubbel geluk. Simpel.

MPM.